Pressade ministrar frågades ut

Under tisdagen frågades försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) ut av ledamöter i försvarsutskottet respektive justitieutskottet.

ANNONS
|

Klockan elva på tisdagsförmiddagen frågades försvarsminister Peter Hultqvist (S) ut av försvarsutskottet. Ledamöterna i utskottet ville ha klarhet i varför ministern inte agerat på informationen som nått honom i mars 2016, att Transportstyrelsen brutit mot lagen i sin hantering av sekretessbelagda personuppgifter. Informationen nådde Hultqvist genom tjänstemän på departementet som, enligt Hultqvist, i sin tur fått informationen från justitiedepartementet.

Efter utfrågningen av Hultqvist säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) att han frågat Hultqvist om hur ministern själv agerade för att stoppa det som pågick på Transportstyrelsen.

– På den punkten redovisar försvarministern inga åtgärder. Ryggmärgsreflexen hos varje minister som får reda på att det här pågår borde ju vara att det stoppas så fort som möjligt, säger Allan Widman (L).

ANNONS

Peter Hultqvist kommenterar själv varför informationen som han fått inte nådde statsministern efter utfrågningen i försvarsutskottet.

– Jag kan inte gå in och kommentera hur andras informationsvägar ser ut. Jag kan bara konstatera att med den information jag hade så gjorde jag det som man ska göra i det läget, det vill säga säkra upp att det vidtas åtgärder i det här sammanhanget och så var fallet, säger Peter Hultqvist.

"Det som hänt är allvarligt"

Med på mötet fanns även chefen för Militärens underrättelse- och säkerhetstjänst (Must) Gunnar Karlsson, som informerade om Musts och Försvarsmaktens bedömningar och åtgärder.

– Den grundläggande bedömning vi har gjort är att det som har hänt är allvarligt. Det är viktigt att gällande lagar gällande informationssäkerhet följs och det framgår av Säpos förundersökning att så inte är fallet här, säger Gunnar Karlsson.

Av sekretesskäl kan Gunnar Karlsson inte gå in på exakt vilka åtgärder som genomförts, men han säger att Must i sina åtgärder arbetar som om information hamnat i orätta händer.

"Jag har uppfyllt mitt ansvar"

Klockan halv tre på eftermiddagen var det dags för inrikesminister Anders Ygeman (S) att frågas ut av justitiedepartementet. Anders Ygeman fick informationen om Transportstyrelsens lagbrott redan i januari 2016, då han informerades av Säpo. Trots informationen informerade Ygeman inte statsministern. Utfrågningen höll på i nästan två timmar och efteråt svarade Anders Ygeman på frågor.

ANNONS

– När jag fick informationen så säkerställde jag att berörda departement, försvarsdepartementet och näringsdepartementet, var informerade och att de vidtog adekvata åtgärder, säger inrikesministern.

Även om inte statsministern informerades tycker Anders Ygeman att han uppfyllt sitt ansvar som minister.

– Ja. Jag är ju ansvarig för den myndighet som har upptäckt missförhållandet på Transportstyrelsen, och har agerat mot missförhållandena. Och jag är dessutom ansvarig för att berörda departement har fått den informationen och har kunnat agera för att minimera skadeverkningarna, säger Anders Ygeman.

Inte nöjd med svaren

På frågan om varför han inte informerade statsministern pekar Ygeman på de befintliga informationsvägarna.

– Regeringskansliet är så organiserat att det är respektive departement som sen är ansvarig för att informera respektive statsråd. Det fungerade tydligen på försvarsdepartementet, men fungerade mindre bra på näringsdepartementet, säger Anders Ygeman, som menar att informationen inte nådde infrastrukturminister Anna Johansson (S) som är ansvarig för Transportstyrelsen.

Men Tobas Tobé (M), ordförande i justitieutskottet, var inte nöjd med svaren från Anders Ygeman under utfrågningen.

– Jag har väldigt svårt att förstå att informationen som inrikesministern fått ta del av, och dessutom fått ta del av löpande, att det inte gjort att man informerat bredare. Det här är ju en allvarlig säkerhetsskandal och i grunden handlar det om rikets säkerhet, säger Tomas Tobé.

ANNONS

Han upplever inte att berörda statsråd har tagit det ansvar som kan förväntas av dem.

– Jag ifrågasätter att man så hårt håller fast vid sin ansvarskedja, säger Tomas Tobé.

ANNONS