Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En strid ström av församlingsmedlemmar ville trycka Karin Långström-Vinges hand efter gudstjänsten.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Prästens dotter välkommen till slut

Kinna: Sedan 2002 har Karin Långström-Vinge väntat på att få leda en gudstjänst i Berghems kyrka, det Berghem där hon vuxit upp. I går skedde det, med fullt hus och stor glädje i församlingen.
En flerårig strid mellan kyrkorådet och främst den tidigare kyrkoherden Ingemar Svenungsson ligger bakom den lättnad och uppenbara glädje som präglade söndagens musikgudstjänst i lilla Berghem ett stycke sydväst om Kinna.

Ingemar Svenungsson, som är kvinnoprästmotståndare, sa nej när Bengt Bertilsson och de andra i kyrkorådet år 2002 bjöd in Karin Långström-Vinge, i dag komminister i Skövde, att leda en gudstjänst. Svenungsson, som fick kritik av domkapitlet för sitt beslut, har nu lämnat tjänsten och blivit komminister efter Ragnar Block.

Förre prosten i Kungsbacka, Stellan Oltéus, som tillfälligt tagit över, har däremot inte haft något att invända mot att Långström-Vinge leder en gudstjänst i den trakt där hon vuxit upp som prästens dotter.
Ett steg tillbaka för kvinnoprästmotståndarna.
När Oltéus i kyrkan välkomnade Långström-Vinge bad han samtidigt församlingen reflektera över ett barndomshems betydelse. Han kunde också upplysa församlingen om att dagens kollekt skulle tillkomma kvinnojouren i Mark.
Karin Långström-Vinge var jätteglad och en smula nostalgisk, men dolde inte heller sin irritation över dem som motarbetat henne när hon efter predikan talade med GP. Hon tillade att hennes besök inte blivit verklighet om Ingemar Svenungsson satt sig på tvären.

Men hon anslog ändå en förhållandevis försonlig ton när hon sa att hon hoppades att detta var "början till en bättre dialog mellan präster och församling".
Hon sade sig också vara rörd över den omsorg som församlingen och kyrkorådet visat henne.

En strid ström av församlingsmedlemmar ville trycka hennes hand efter gudstjänsten, någon försökte förmå henne att söka sig till Berghem permanent och ett gäng konfirmander köade upp med sina block. Också Stellan Oltéus verkade nöjd med hur arrangemanget förlöpt.
Publiktillströmningen i Berghem var anmärkningsvärd. En kyrkobesökare kommenterade detta och sa med ett svagt leende att också kantor Åke Bengtssons musikgudstjänster brukar vara välbesökta.
Carl Axel Aurelius, biskop i Göteborg, säger att han är väldigt glad över att "det har börjat reda ut sig rätt så bra" att "folk bjudit till" och ger ett erkännande till Svenungsson och Block för att de med hans ord valt att inte ta strid.
- Det är bra att det blir lite normalt så att det inte står i tidningen varje gång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.