Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av bilderna som ingår i förundersökningen, där mannen (pixlad) poserar bredvid en död människa, som ej syns i bild.

Poserade med döda – döms för krigsförbrytelse

Den 38-årige mannen reste till Irak för att strida mot terrorgruppen IS, och poserade där på bild och film med döda och stympade människor. Nu döms han till fängelse för bland annat krigsförbrytelse – en dom han avser överklaga.

Mannen, som är irakisk medborgare men bosatt i Örebro län, befann sig under 2015 i Irak för att strida på den irakiska statens sida mot terrororganisationen IS.

Två år senare tipsades polis av en person som sett bilderna på Facebook. Nu döms 38-åringen av Örebro tingsrätt för att vid fyra tillfällen "ha utsatt skyddade personer för förödmjukande eller nedsättande behandling som varit ägnad att allvarligt kränka den personliga integriteten". Straffet blir ett år och tre månaders fängelse.

"Inte acceptabelt"

På en av filmerna spottar och sparkar mannens medgärningsmän på kroppen och i ett annat fall står 38-åringen bredvid en död människa, med en fot placerad på dennes kropp.

- Jag konstaterar efter att ha läst domen lite ytligt att tingsrätten har godtagit de bedömningar som vi gjort på åklagarsidan. Påföljdsyrkandet är också samma bedömning som vi har gjort, säger åklagaren Peter Larsson.

TT: Vad betyder den här domen?

- Det är en tolkning av krigets lagar, vad som inte är acceptabelt. Den etiska grunden är att personer som inte kan försvara sig ska vara skyddade, och inte kunna utsättas för onödiga kränkningar.

"Var en order"

38-åringen medger att det är han på bilderna, men anser inte att han har begått något brott. Han hävdar också att beordrats att medverka på bilderna – om han sagt nej skulle han ha "behandlats på samma sätt" står det i domen.

Tingsrätten köper dock inte förklaringen om att mannen ska ha varit tvingad, bland annat då han använt bilderna aktivt efteråt och exempelvis publicerat dem på Facebook.

Mannens försvarare Alain Soussi skriver i ett mejl till TT att 38-åringen är "besviken över att tingsrätten inte tagit till sig hans berättelse om förhållandena på platsen". Enligt Soussi kommer försvaret att överklaga domen.