Porrkritik från JO mot anstalt

ANNONS
|

Bakgrunden är en anmälan från en av de intagna, som hävdar att en tjänsteman på anstalten skrivit ut porrbilder och, förra julen, delat ut som julklappar till samtliga intagna.

Personalen på anstalten har dock förnekat händelsen, men enligt anstaltsledningens yttrande till JO, har en av de anställda dock skämtat med en intagen genom att visa upp en kalender med "lättklädda kvinnor" för honom. Enligt anstaltsledningen skall kalendern ifråga ha förstörts efter händelsen.

JO konstaterar att ord står mot ord, men slår fast att bilderna visats upp vilket, oavsett om det var på skämt eller inte, varit mycket olämpligt.

ANNONS

Hård kritik

JO:s kritik mot anstalten är hård.

"Att en anställd beter sig på detta vis kan inte tolereras", skriver justitieombudsmannen i sin kritik. Sedan anstaltsledningen gjort klart för personalen att liknande "skämt" inte får förekomma lämnas händelsen dock utan vidare åtgärd.

Den intagne som anmälde händelsen har också hävdat att han på grund av sin anmälan placerats på isoleringsavdelning. Detta förnekas av anstaltsledningen, som säger att isoleringen föranleddes av att den intagne hotat personalen. JO anser inte heller att utredningen visat något annat.

Kräver professionellt jobb

Däremot riktar JO kritik mot Tidaholmsanstalten efter en anmälan från samma intagne om att en anställd hotat riva sönder en anhållan från honom om förflyttning. Den intagne hade påpekat att han ämnade skriva en ansökan varje dag tills hans begäran om förflyttning beviljades. Tjänstemannen skall då ha svarat att hon skulle riva sönder hans ansökningar.

JO säger i sin kritik att tjänstemannens agerande är oacceptabelt.

"Anställda inom kriminalvården har skyldighet att agera professionellt och bemöta de intagna med aktning", skriver JO.

ANNONS