I början av juni i år gifte sig Magnus och Helene Elofsson från Ängelholm på Sweden Rock utanför Sölvesborg.
I början av juni i år gifte sig Magnus och Helene Elofsson från Ängelholm på Sweden Rock utanför Sölvesborg.

Populärt med vigsel på nya sätt

Nu är årets absoluta högsäsong för bröllop här. För dem som går i giftastankar finns flera alternativa sätt att bli vigda på, bland annat på drop-in, på festivaler – och på flygplatser.

ANNONS
|

- Folk tror att om man ska vara prinsessa för en dag ska man gifta sig i kyrkan, men så är det inte längre, säger Monica Englund, borgerlig vigselförrättare.

Bytte mössor i stället för ringar

Hon viger par på alla möjliga ställen, bland annat på Arlanda. Tjänsten har funnits i ungefär 20 år och varje år sker 150 vigslar i flygplatsens så kallade vip-rum.

ANNONS

- Jag tror att folk väljer att gifta sig på Arlanda inte för att det ska gå fort, utan för att de vill ha något som är just för dem, säger hon och fortsätter:

- Det är inte fokus på massor av gäster och prylar, utan på dem som bestämmer sig för att göra det. Ibland har paren gäster med sig, ibland är det bara de två och då är flygplatspersonal med som vittnen.

Som vigselförrättare uppskattar Monica Englund att det finns många olika sätt att gifta sig på. En gång vigde hon ett par på Tyresö, där det var så kallt att paret bytte mössor i stället för ringar med varandra.

- Just det här att man kan forma sin vigsel som man vill.

ANNONS

- Vill man komma i jeans och t-shirt gör man det.

Gifte sig på festival

I början av juni i år gifte sig Magnus och Helene Elofsson från Ängelholm på Sweden Rock utanför Sölvesborg. Redan förra året ansökte de om att få gifta sig på musikfestivalen, som de förlovade sig på för tre år sedan.

- Vi tyckte att det var ett roligt alternativ då vi båda har varit gifta på varsitt håll tidigare. Det kan vara känsligt att gifta om sig. Vi gjorde detta i hemlighet – bara våra föräldrar visste om det. Sedan lade jag ut en bild på Facebook och skrev att vi hade gift oss, säger Helene Elofsson.

Det som lockade paret till att gifta sig på festivalen var dels deras kärlek till den, dels att de ville ha ett litet bröllop.

- Det är inte så många anhöriga där. Men det blir stort ändå, säger Helene Elofsson.

ANNONS

Drop-in – en populär trend

En trend som har vuxit på senare år är att gifta sig på drop-in. Dessa vigslar arrangeras av bland annat Svenska kyrkan och Skansen varje år. Vid drop-in-vigseldagen den 6 juni 2017 vigdes 41 par i Lunds domkyrka.

- Det var en fantastisk dag. Det var andra gången vi hade det. 45 par kom förra året, så jag tänkte att det nog inte skulle bli så många i år. Men ju närmare vi kom insåg jag att det skulle bli ganska många, säger Josefin G Andersson, präst i domkyrkan.

- Det var otroligt intensivt, men så mycket kärlek i luften.

Enligt Josefin G Andersson är Svenska kyrkans tanke med drop-in-vigslar att underlätta bröllopsprocessen för människor.

- De behöver inte tänka så mycket på det före, oavsett om man har massor av gäster eller bara kommer och gör det där och då. Det är ett överlämnande på något vis och det är lättare för människor att verkligen ta steget mot att gifta sig.

ANNONS
TT

Fakta: Här är kraven för att få gifta sig

För att få gifta sig måste båda personerna ha fyllt 18 år.

Två personer som är släkt med varandra i rakt upp- eller nedstigande led, till exempel mor och son, får inte gifta sig med varandra. Helsyskon får inte heller ingå äktenskap. Halvsyskon, däremot, kan få tillstånd av länsstyrelsen att gifta sig med varandra.

Den som redan är gift eller registrerad partner får inte ingå ett nytt äktenskap så länge äktenskapet eller partnerskapet består.

Inte heller personer som genom adoptivförhållande är släkt med varandra i rakt upp- och nedstigande led får gifta sig med varandra. Två adoptivsyskon eller ett adoptivbarn och adoptivföräldrarnas gemensamma barn kan dock efter ansökan få tillstånd av länsstyrelsen att ingå äktenskap.

Innan ett par kan gifta sig måste en så kallad hindersprövning göras. Det är en prövning som Skatteverket gör för att se om det finns eventuella hinder mot äktenskapet i fråga. Den ska begäras av personerna som ska gifta sig gemensamt. Hindersprövningen gäller för fyra månader framåt.

Källa: Regeringen

ANNONS