Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Konvojen med polska lastbilar passerar Rättvik på väg norrut. Vid 19-tiden på söndagen anlände de polska brandbekämparna till Sveg.

Polska brandbilarna har anlänt till Sveg

De polska brandbilarna som åkt konvoj genom Sverige har nu anlänt till Sveg, redo att bistå i bekämpandet av skogsbränderna. Hjälp från flera europeiska länder finns nu på plats, och ytterligare ett vattenbombningsplan är på väg från Portugal.

139 polska brandmän och 44 brandbilar har anlänt till slutdestinationen Sveg efter en lång resa. De kommer att avlösa de brandmän som jobbat i området och hjälpa till att bekämpa de två stora bränderna i Jämtlands län, enligt räddningstjänsten.

- Det viktiga för oss är att vår personal som slitit i flera dagar nu kommer att kunna åka hem och vila upp sig och ha beredskap på sina ordinarie stationer. De har gjort en jätteinsats nu och får ladda om, säger Monica Landin, kommunikatör på räddningstjänsten i Jämtland.

TT: Hur länge stannar den polska enheten?

- Det är inte bestämt, men en vecka till att börja med.

Läget allvarligt

Totalt brinner 25 000 hektar skog i Sverige just nu, betydligt mer än vid katastrofbranden i Västmanland för fyra år sedan. De fyra stora bränderna har en total areal på 200 kvadratkilometer, medan de mindre bränderna omfattar 50 kvadratkilometer. Som jämförelse är Stockholms kommun 187 kvadratkilometer stor.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Kustbevakningen som tillsammans mätt de branddrabbade områdena, nu när kampen mot bränderna har pågått i en vecka. För närvarande finns det 49 ärenden som klassificeras som "brand i terräng", enligt SOS Alarm.

Enligt MSB är läget är allvarligt, men det har inte förvärrats sedan i lördags.

- Vi ser en liten stabilisering eller förbättring av läget, men det finns ingen anledning att vara för optimistisk, säger Britta Ramberg, MSB:s operativa chef.

Mer värme – lite regn

Väderprognosen ger föga hopp om lindring. I mitten av veckan väntas nya värmerekord med temperaturer på 30–35 grader

- Det finns lite regnskurar i prognosen, framför allt över Norrland. Men det mesta av skurarna ser ut att fastna i fjällkedjan. För södra Sverige ser det i nuläget torrt ut, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

MSB tackade på söndagen ja till Portugals erbjudande om att skicka ytterligare ett plan som kan vattenbomba. Och mer hjälp från utlandet är på väg. Frankrike skickar 60 brandbekämpare, specialiserade på svår terräng.

46 personer från Tyskland har lämnat Malmö och är på väg mot Dalarna. Totalt har MSB lånat fem helikoptrar från Tyskland, varav två användes i Västernorrland under dagen.

En styrka från Danmark finns redan på plats, men de som varit här några dagar får avlösning och förstärkning av 51 nya räddningsarbetare.

Två orosmoln

MSB:s samordnare Peter Arnevall säger att man fått försiktigt positiva signaler från de olika brandhärdarna. På de flesta ställen har man kunnat arbeta efter plan och begränsa bränderna.

- Även i Kårböle, där den största branden härjar, har man lyckats arbeta fram en plan som man har goda förhoppningar om att hålla. Man bygger begränsningslinjer några kilometer framför branden, och flygplanen fortsätter att vattenbomba där, säger han.

Arnevall ser två orosmoln. Dels ett åskoväder som kommer in över Norrbotten och Västerbotten under söndagskvällen, dels de höga temperaturerna som ger extremt hög brandrisk.

"Försiktigt positiv"

Men räddningstjänsterna bedömer resursläget som relativt gott. Robert Strid, räddningsledare i Färila, berättar vid en presskonferens om att läget är "försiktigt positivt."

- Vi jobbar med våra begränsningslinjer. Vi har bättre förhållanden vad gäller vädret just nu, men varmt väder väntar längre fram, säger han.

MSB sparar resurser för att kunna använda om läget förvärras.

- Vi befarar att toppen inte är nådd, säger Peter Arnevall.

Under natten mot söndag berördes invånare i sex områden av så kallade VMA, viktigt meddelande till allmänheten – i Gävleborgs, Dalarnas och Jämtlands län. Enligt SOS Alarm brann det på eftermiddagen på drygt 50 ställen i skog och mark.