Resorna till Gdansk vid den polska Östersjökusten ökar starkt. Strandliv vid badorten Sopot är en av attraktionerna.
Resorna till Gdansk vid den polska Östersjökusten ökar starkt. Strandliv vid badorten Sopot är en av attraktionerna.

Polsk badsemester lockar fler

Sol och bad i Polen? Sommarsemester i Teheran? Gdansk och Iran finns något oväntat på topplistan över de resmål som ökar snabbast. Och Zlatan-effekten gynnar franska Nice och Toulouse.

ANNONS
|

Allra mest ökar svenskarnas resande till Gdansk vid polska Östersjökusten. Årets sommarbokningar har ökat med 433 procent hos resebyrån Ticket. Jämfört med traditionella resmål som Mallorca eller Kreta är volymerna små, men en ny direkt flyglinje och att människor fått upp ögonen för att det finns prisvärt strand- och stadsliv på bekvämt avstånd har ökat intresset, enligt Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Bland internationella reseexperter spås Iran bli ett växande turistland. Redan nu har flera hotellkedjor återvänt och ett ökat resande från Sverige syns i bokningsstatistiken. Teheran är sjua på listan över sommarens resmål som ökar mest.

ANNONS
- Än så länge handlar det mest om människor med anknytning till Iran, men jag tror att Iran på sikt ökar som turistland, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Fotbolls-EM spelas i Frankrike i juni. Sveriges matcher spelas i Paris, Toulouse och Nice. Bokningarna ökar kraftigt.

- Det är en riktig Zlatan-effekt vi ser. Inte minst bland föräldrar som vill låta sina barn uppleva mästerskapsstämningen, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Fakta: Resmålen som ökar mest

1 Gdansk, Polen

2 Toulouse, Frankrike

3 Pisa, Italien

4 Lissabon, Portugal

5 Sardinien, Italien

6 Nice, Frankrike

7 Teheran, Iran

8 Algarve, Portugal

9 Almeria, Spanien

10 Oahu, Hawaii, USA

Källa: Ticket Privatresor

ANNONS