Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Pollenallergiker får fortsätta lida

Halva sommaren är avverkad men pollenallergikernas problem är långt ifrån över. Samtidigt är det brist på allergiläkare och många med svår allergi får inte den hjälp de behöver.

Det är stor risk för höga halter av gräspollen i hela Sverige, förutom i de nordvästligaste fjälltrakterna, där risken är förhöjd, enligt Pollenrapportens senaste prognos. Men trots att många gnuggar kliande ögon och nyser är halterna inte ovanligt höga för säsongen.

- Runt midsommar, veckan före och några veckor efter brukar det vara stor risk för höga halter, säger Pia Östensson, intendent vid Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet, till TT och fortsätter:

- Det är lokalt, beroende på hur mycket gräs det är där man är. Kulmen har varit, men det är fortfarande stor risk för höga halter i nästan hela Sverige.

Gräsen blommar

Gräsblomningen är i full gång i hela landet och innan säsongen är över i september ska många gräsarter blomma. När det är uppehållsväder är risken för att gräspollenhalterna ska bli höga stor i nästan hela Sverige, framför allt i områden där gräsbestånden är stora.

- De flesta gräs börjar torka. Många har blommat över, men det finns sorter som blommar senare, säger Pia Östensson.

Samtidigt råder fortfarande brist på allergiläkare i Sverige, rapporterar SVT Nyheter. Många som har svår allergi får inte den vård som de behöver och har rätt till.

- Det finns ju de som har en svår pollenallergi som behöver till exempel pollenvaccin som behandling, när vanliga läkemedel inte hjälper, och det vi kan erbjuda på barn- och ungdomssidan i dag är hjälp åt ungefär en tiondel av de som behöver den här behandlingen. Vi har inte resurser till mer än så, säger Caroline Nilsson, ordförande för Svenska föreningen för Allergologi (SFFA), till SVT.

"Svårt vara gräsallergiker"

Vanliga kännetecken på pollenallergi är andningssvårigheter, trötthet samt kliande ögon och hals. Att skydda sig mot gräspollen är svårt eftersom gräs finns överallt, menar Pia Östensson.

- Men i stadsmiljö med få parker och gräsmattor är det lägre halter. Ute i naturen med mycket gräs och ängar är det jättesvårt att skydda sig. Eventuellt får man ta medicin. Om man inte vill det är det svårt att vara gräsallergiker.