Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Politiska vilden öppnar för att fälla Morgan Johansson

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh utesluter inte att hon röstar för att fälla Morgan Johansson, rapporterar Aftonbladet. I så fall kan Sverige kastas ut i regeringskris på tisdag.

Amineh Kakabaveh väntar på besked från Socialdemokraterna innan hon bestämmer sig för hur hon ska rösta på tisdag, rapporterar Aftonbladet.

– Sverige ska inte vika sig för Erdogan, säger hon.

Aftonbladet: Håller du det öppet att rösta för misstroende?

– Ja.

Kakabaveh säger till Aftonbladet att hon inväntar besked från S om ett möte, som ska hållas inom kort och att hon och haft kontakt med S varje vecka sedan Magdalena Andersson blev statsminister.

Vad har hänt?

  • Efter en vår med många skjutningar väckte SD misstroende mot inrikes- och justitieministern Morgan Johansson (S). Det backades upp av M, KD och L.
  • Statsministern Magdalena Andersson ilsknade till och meddelade att hela regeringen avgår om hennes minister avsätts.
  • På tisdag röstar riksdagen om saken. Om högeroppositionen lyckas få med sig ytterligare en röst ser det ut att bli regeringskris.

Krav om PKK

Det som blir avgörande för hur hon sedan röstar är att Sverige inte viker sig för Turkiet för att släppas in i Nato. Det handlar bland annat om vapenembargo mot landet, liksom att hon inte vill se en terrorstämpling av kurdiska organisationer som PKK.

Just PKK är terrorstämplat av EU.

– De ska tas bort på terrorlistan. Så länge de är med så kommer den kurdiska frågan behandlas på detta sätt, säger hon till Aftonbladet.

Det är SD som tog initiativet till misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson, som sedan M, KD och L ställde sig bakom. Men partierna saknar en röst för att fälla Morgan Johansson, därmed hänger det nu på hur den politiska vilden, tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh agerar.

Regeringen avgår om justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) faller, meddelade statsminister Magdalena Andersson på torsdagen, Bild: Henrik Montgomery/TT
Regeringen avgår om justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) faller, meddelade statsminister Magdalena Andersson på torsdagen, Bild: Henrik Montgomery/TT

Statsministern Magdalena Andersson har sagt att hon och hela regeringen avgår om hennes minister avsätts. Därför kan Sverige, med tre månader till ordinarie val, hamna i regeringskris.

Andersson: ”Farligt”

Hon menar också att högeroppositionen agerar oansvarigt när Sverige samtidigt har en Natoprocess och det bara är några månader kvar till det ordinarie valet.

– Det här är farligt på riktigt, sade hon när hon gav beskedet på torsdagen.

Enligt Aftonbladet tycker dock inte Kakabaveh att det är oansvarigt om hon röstar för misstroendet.

– Det är inte jag som har skapat detta, det är högerpartierna, jag har bara hamnat i skottlinjen.

Aftonbladet: Men om du ansluter dig till högerblocket är det du som har den avgörande rösten?

– Det är regeringens ansvar att söka en lösning, det är inte mitt ansvar. Jag avskyr den här situationen. Jag är inte emot Morgan. Det är mycket som är fel men i så fall är det många som ska avgå på många olika nivåer.

LÄS OCKSÅ: C stöder inte misstroende mot Johansson

LÄS OCKSÅ: Regeringen avgår om Morgan Johansson fälls

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.