Roger Richthoff kan komma att rösta på Socialdemokraternas vårändringsbudget.
Roger Richthoff kan komma att rösta på Socialdemokraternas vårändringsbudget. Bild: Naina Helèn Jåma/TT

Politiska SD-vilden kan rösta på S-budget

Den politiska vilden Roger Richthoff, tidigare SD, överväger att svika sitt gamla parti och rösta på regeringens vårbudget, rapporterar SvD. Avgörande blir Socialdemokraternas förslag om försvaret och inte minst pensionerna.
– Jag är lojal mot svenska folket, skattebetalare och pensionärer, säger han till SvD.

ANNONS
|

Den numera partilösa riksdagsledamoten Roger Richthoff lämnade Sverigedemokraterna tidigare i år efter att ha spridit prorysk desinformation på sociala medier. När det nu är dags för riksdagen att rösta om vårändringsbudgeten är det inte givet vilken sida han ska välja.

– Just nu lutar det åt den socialdemokratiska budgeten, säger han till SvD.

SvD: Har du ingen lojalitet gentemot ditt gamla parti?

– Nej, nej. Det har jag inte. Jag är inte lojal mot dem, utan mot svenska folket, skattebetalare och pensionärer.

Avgörande för hans beslut är regeringens och högeroppositionens (M, SD, KD, L) förslag om försvaret och inte minst pensionerna. Han tycker att oppositionens förslag om att nå en försvarsbudget på två procent av BNP till 2025 är ”fullständigt orealistiskt”. Regeringen föreslår istället 2028.

ANNONS

– Den linjen måste grunda sig på en ofattbart bristfällig analys om hur pengarna kan användas och över tid lösa de enorma problem som finns med att växa så fort. Jag har inte sett en sådan handlingsplan, säger han till SvD.

Både oppositionen och regeringen har lämnat ett förslag om mer pengar till pensionärer, men med lika olika konstruktion. Roger Richthoff är i full gång med att sätta in sig i de olika förslagen. Om det finns stora skillnader kan pensionsfrågan bli avgörande, även om han anser att regeringen har ett bättre förslag vad gäller försvaret.

– Är det små skillnader i pensionsfrågan blir försvaret avgörande. Men kommer jag fram till att det är stora skillnader gällande pensionerna blir de avgörande. Det som gynnar pensionärerna är viktigast för mig, säger han.

Det eventuella stödet från Roger Richthoff räcker dock inte för att regeringens budget ska gå igenom. Då behövs även stöd från Centerpartiet, som ännu inte har bestämt hur partiet ska rösta, samt från Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Om regeringen får stöd från samtliga tre partier och Roger Richthoff spelar det ingen roll vad den politiska vilden Amineh Kakabaveh (tidigare medlem i Vänsterpartiet) väljer att göra.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS