Statsminister Stefan Löfven (S) ska till Tallinn. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) ska till Tallinn. Arkivbild.

Politisk irritation inför EU-möte

EU-ledare ska träffas i Tallinn för att diskutera EU:s framtid. Alliansen och Vänsterpartiet kräver att statsministern kommer till EU-nämnden för samråd inför mötet, men regeringen har avböjt.

ANNONS
|

På fredag hålls ett EU-möte i Tallinn på temat digitalisering. Men redan kvällen innan träffas EU:s stats- och regeringschefer och äter middag. Det som skulle vara en informell samling har de senaste dagarna mer och mer utvecklats till ett möte om EU:s framtid.

Inga beslut är tänkta att fattas, men en inbjudan har gått ut från EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, som listat en rad tunga områden som han vill ta upp till diskussion. Och i tisdags lade Frankrikes president Emmanuel Macron fram sin vision för EU, som bland annat omfattar gemensam budget för euroländerna och gemensamma snabbinsatsstyrkor för försvaret.

ANNONS

Ger information

Med anledning av det har allianspartierna bett statsminister Stefan Löfven att komma till EU-nämnden på torsdag eftermiddag för ett samråd, något som stöds av Vänsterpartiet. Men regeringen hänvisar till att det är ett informellt möte, och därför kommer i stället en statssekreterare för att informera övriga partier.

- De diskussioner man ska ha har man haft vid flera tillfällen tidigare, säger Ingela Nilsson, statsministerns pressekreterare.

Resonemanget irriterar oppositionen.

- Jag tycker att det är nonchalant av statsministern att inte hörsamma när fem partier kallar honom. Det är tunga frågor man ska diskutera. Då behöver regeringen rimligen mandat för en svensk position, säger Ulrika Karlsson, gruppledare för Moderaterna i EU-nämnden.

- Det här handlar inte om några tulltariffer. Vi pratar om vi ska ha enhällighetskrav eller gå till majoritetsbeslut när EU ska få mer makt, om fondering av EU-medel, en finansminister för euroområdet, försvaret.

ANNONS

V håller med

Vänsterpartiets Jens Holm gör samma ordval.

- Jag tycker att det är nonchalant. När riksdagen kallar tycker jag att man kommer.

Att det på pappret handlar om ett informellt möte spelar mindre roll, tycker han.

- Det är en glidande skala. Det har gått ut en inbjudan från EU:s rådsordförande och vi vet att man kommer att avhandla viktiga frågor, säger han.

TT

ANNONS