En rejäl löneökning klubbades igenom under måndagskvällen i Norrtälje. Arkivbild.
En rejäl löneökning klubbades igenom under måndagskvällen i Norrtälje. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Politikerna i Norrtälje chockhöjde sina löner

23 000 kronor mer i lön för kommunstyrelsens ordförande.
Det klubbades igenom på mandatperiodens första kommunfullmäktige i Norrtälje efter att man ändrat på en formulering, rapporterar Norrtelje Tidning.
– Det är ingen bra signal till företagare och medborgare i kommunen, sa Åsa Wärlinder (C).

ANNONS
|

Norrtälje kommun styrs numera av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Centerpartiet har gått i opposition.

Partierna presenterade på måndagens fullmäktige förslaget om att kommunstyrelsens ordförandes arvode ska beräknas till 60 procent av statsministerns arvode, i stället för 60 procent av vad statsråden – alltså ministrarna – tjänar.

Oppositionen rasade mot förslaget, som de inte hade informerats om, men möttes av tystnad från det nya styret. Ändringen klubbades sedan igenom.

– Det här förslaget är inte berett. Det slängs i knäet på oss, på valberedarna, inte på kommunfullmäktige. Skamligt, vi reserverar oss! sa Jessica Hilwëyn från Vänsterpartiet till Norrtelje Tidning.

ANNONS

– Det här är beslut som berör kommunens ekonomi. Skattepengar som berör kommunens invånare. Då måste vi få information i tid. När vi inte får förslaget förrän under sittande möte då finns det brister i demokratin. Det är ingen bra signal till företagare och medborgare i kommunen som kämpar i ett svårt ekonomiskt läge, sa Åsa Wärlinder (C).

Försvaret: ”Klokt att vilja uppvärdera”

Den nya formuleringen gav kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) en löneökning från 87 000 till 110 400 kronor i månaden, enligt tidningen. De övriga kommunalrådens arvoden utgår i sin tur från vad ordföranden tjänar.

Drummond hänvisade efteråt till partikollegan Staffan Tjörnhammar.

– Det är klokt av fullmäktige att välja att uppvärdera politiskt arbete. Vi har sett att det har funnits en brist i arvodet, vilket inte har skapat bra förutsättningar, säger Tjörnhammar till NT.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS