Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Foto: Foto: Anders Wiklund / TT

Politiker går samman – vill avskaffa kungahuset

Företrädare för fem partier ställer sig idag bakom ett gemensamt förslag om att avskaffa monarkin, det rapporterar Expressen. – Vi vill att kungadömet ska avvecklas helt, säger miljöpartisten Niclas Malmberg till tidningen.

"Sverige ska vara ett jämlikt land där framgång bygger på individens egna meriter snarare än på privilegier och släktskap", står det att läsa i motionen som är signerad företrädare för fem partier: Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Det rapporterar Expressen, som pratat om motionen med MP:s Niclas Malmberg.

– Vi vill att kungadömet ska avvecklas helt. Det vi föreslår i motionen är en utredning om hur monarkin ska kunna utvecklas och att vi ska utreda formerna för vilket statsskick vi ska ha i stället, ett demokratiskt statsskick utan inslag av att man ska kunna ärva en position, säger han till tidningen.

Malmbergs parti, liksom Socialdemokraterna, tar i sina respektive partiprogram ställning mot monarkin, men det är ingen fråga något av partierna driver aktivt, enligt Expressen. 

Det är dock inte första gången som partierna motionerar om kungahusets avvecklande. Förra året signerades ett liknande förslag av samma partier som i år, Centerpartiet undantaget. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.