Politik och tajming bakom M:s lyft

Moderaterna vinner tillbaka väljare från alla håll och ökar kraftigt. En Kristerssoneffekt? Nåja, stödet är visserligen tillbaka på nivåer som före Anna Kinberg Batra öppnade dörren till SD – men det är heller inte större än så.

ANNONS
|

Ja, Moderaterna över hela landet kommer att jubla över den här mätningen.

De kommer att tala om att partiet är tillbaka, de kommer att drömma om en ny regeringstid och Ulf Kristersson kommer att hyllas i alla tonarter.

Fullt rimligt i och för sig. Partiet har gjort en sällan skådad uppryckning. Redan förra mätningen var ett steg i rätt riktning – och sedan dess har Moderaterna ökat med ytterligare 3,8 procentenheter. Därmed är partiet tillbaka som det helt dominerande Allianspartiet – mer än dubbelt så stort som Centern. Tiden då man med rätta kunde undra om det ändå inte var Annie Lööf som var Alliansens ledare känns plötsligt mycket avlägsen.

ANNONS

Politik och tajming

Så. Vad är det då som hänt?

  1. Till stor del handlar det om politiken. För ganska exakt en månad sedan samlades Moderaterna i Örebro och stakade ut den politiska kursen framåt. De flesta politiska bedömare uppfattade det som att partiet gjorde en tydlig högergir. Hur man än uttrycker det är det i vart fall mycket tydligare var partiet står i dag och att det för en ganska klassisk Moderatpolitik. Den nya politiken omfattar bland annat tiggeriförbud, en ny modell för migrationspolitiken och sänkta inkomstskatter. Att detta lockar tillbaka både väljare som tidigare lämnat Moderaterna för Centern och för Sverigedemokraterna kan tyckas märkligt, men det är vad som sker just nu.
  2. Det handlar också om kommunikation. Att Anna Kinberg Batra så kapitalt misslyckades i det som skulle vara hennes främsta gren är fortfarande en gåta. Helt klart är i alla fall att hon aldrig lyckades tala så folk begrep eller fattade sympati. Ulf Kristersson har en helt annan och för svensk politik i dag ovanlig stil. Han är mer resonerande, någon som inte minst framstod som vitaliserande i riksdagens partiledardebatt.
  3. Ulf Kristersson har också haft turen – eller skickligheten – att få en bra start. Partiledare är i och för sig sällan så populära som när de precis är valda, men en sak Ulf Kristersson sa i sitt installationstal slog uppenbarligen an en sträng. Hans önskan om fler vuxna i politiken blev snabbt någonting många pratade om, med tydlig igenkänning. Man kan tänka sig att en hel del väljare också längtar bort från pajkastning, avsiktliga missuppfattningar och hårda tongångar. Om Ulf Kristersson kan komma att förknippas med en sådan förändring av det politiska samtalet har han en del att vinna.

Med allt detta sagt: tro inte att den Moderata himlen är ljusblå. Valet är knappast vunnet för att Alliansen i just den här mätningen är marginellt större än de rödgröna. Och vad gäller partiets uppryckning, så är den inte större än att M fortfarande ligger under sitt valresultat från 2014 – alltså det väljarstöd som Fredrik Reinfeldt betraktade som ett så stort misslyckande att han omedelbart avgick.

Ordningen återställd

Vi befinner oss ganska exakt på de nivåer som gjorde Anna Kinberg Batra och hennes stab så frustrerade att de bestämde sig för att göra något så radikalt att de – mot övriga Allianspartiers vilja – kallade till presskonferens för att berätta att det var dags att bryta dödläget i svensk politik och öppna dörren för Sverigedemokraterna.

Det som november månads GP/Sifo visar är snarare att den normala ordningen inom Alliansen är återställd och att Moderaterna är med i matchen inför nästa års val.

Fakta: Tre tendenser

KD långt under spärren

Tendens är knappast rätt rubrikord egentligen. Kristdemokraterna är fast förankrade på så låga nivåer att bara stödröster kan rädda kvar partiet i riksdagen.

C och SD tappar till M

Att Moderaternas nya politiska linje lockar tillbaka väljare från både Centern och Sverigedemokraterna kan tyckas förbryllande. Men så ser det nu.

Ingen ljusning för L

Liberalerna tog inte chansen att byta partiledare och hur partiet tänkt agera för att locka fler väljare är oklart.

ANNONS