Snart får polishundarna större burar. Arkivbild.
Snart får polishundarna större burar. Arkivbild.

Polishundar får större burar

ANNONS
|

Polisens hundburar har varit tre centimeter för smala. Efter en lång process leder det nu till inköp av nya polishundbilar för 250 miljoner kronor, rapporterar Sydsvenskan.

Allt började med en anmälan från en hundförare 2013 om att hundburen var för trång – buren var 57 i stället för 60 centimeter bred och därför utfärdade länsstyrelsen i Skåne nyttjandeförbud. Polismyndigheten överklagade, men senare slog både länsrätt och kammarrätt fast att hundburarna var för trånga.

Den nya polishundbilen är en ombyggd pickup. På flaket byggs specialanpassade skåp som hundarna kan ligga i. Bredden på burarna blir 60 centimeter och samtidigt blir de djupare än tidigare. Det går att ha uppsikt över hunden inifrån polisbilen med hjälp av videoövervakning och mikrofon.

ANNONS

- Alla 500 hundförare kommer inte att gilla bilen, men det finns inga alternativ. Och jag tror att 95 procent av dem kommer att bli nöjda när de väl börjat använda den, säger Anders Månsson, som ansvarat för framtagandet av de nya hundbilarna, till tidningen.

TT

ANNONS