Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det behövs fler poliser för att utreda brott, anser Polisförbundet. Arkivbild.

Poliser efterlyser fler poliser

Bristande personalresurser och förändringar i organisationen är de främsta anledningarna till att få brott klaras upp, enligt en undersökning som Polisförbundet gjort bland sina medlemmar.

Hela 39 procent av de tillfrågade anger brist på personalresurser i utredningsverksamheten som orsak till att uppklarningen av brott går åt fel håll. 23 procent anger organisationsförändringar och 13 procent anger bristande personalresurser i ingripandeverksamheten.

Polisförbundet pekar på att många poliser slutar i förtid. Förra året slutade 460 poliser i förtid och till och med mars i år är den siffran 130. Under 2016 lämnade 200 poliser under 40 år yrket.

- Den här utvecklingen, med tanke på det behov som finns av en kompetent polis, har vi inte råd med. Men en tuff arbetsmiljö i kombination med för låga löner har lett till poliskåren har dränerats på kompetent personal, säger Polisförbundets kommunikationschef Emma Nilsson under ett seminarium arrangerat av fackförbundet.

Inte förvånad

Inrikesminister Anders Ygeman (S) tar Polisförbundets slutsater med en nypa salt. Han säger under seminariet att han vill att fler ska "våga tala om hur bra svensk polis är".

- Det kan väl inte vara helt förvånande att när du frågar polisfackets medlemmar så säger de att de vill ha fler poliser och högre lön. Men regeringen har ju satt upp målet om 10 000 fler poliser de närmaste åren, så det är klart att jag delar den bilden, säger han.

I april gav Socialdemokraterna beskedet att de vill se 10 000 fler polisanställda till 2024.

TT: Varför släpar polisernas löner efter andra offentliganställdas?

- Jag vill helst inte lägga mig i den lönebildningen, men jag kan konstatera att polisfacket har valt att ta ut löneutrymme i form av andra saker. Man har den offentliga sektorns absolut mest framgångsrika pensionsavtal. Då har man valt det framför att höja andra gruppers löner.

"Regeringen abdikerar"

Jan Björklund, Liberalernas partiledare, avfärdar det resonemanget och pekar på hur den tidigare borgerliga regeringen höjt lönerna för kommunalanställda lärare.

- Staten är en av parterna, för poliserna är ju anställda av staten. Regeringen kan inte abdikera när polisväsendet inte fungerar. Det är en alldeles för passiv inställning som Anders Ygeman uppvisar, säger han.

- Var femte plats på polishögskolan är tom i dag och avhoppen från yrket har tredubblats på några år. Det är utan tvekan så att de låga lönerna är en del av det problemet.