Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
På några platser har det varit ett stökigt nyårsfirande. Arkivbild.

Poliser beskjutna med fyrverkerier

Nyårsfirande har varit stökigt på flera håll med misshandel, bränder och raketskjutning. I både Västerås och Kristianstad har poliser attackerats med fyrverkerier.

- Det är mycket misshandel och det vi betecknar som ofog: smällare och raketer som skjuts bland folk. Ingen person har skadats än som tur är, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Syd, till TT vid 23.30-tiden.

En polispatrull besköts under ett ingripande i Vallby i Västerås. Senare sköts även raketer mot en väktares bil i Tillberga utanför staden.

- Ungdomar drar runt och skjuter smällare och raketer. De skjuter inte bara i luften utan mot bilar och mot människor. De står också i fönstren och skjuter ut mot gatan, säger Mats Länn, befäl på polisens ledningscentral i region Mitt, till Sveriges Radio P4 Västmanland.

Rökfylld skollokal

I Kristianstad, som de senast dagarna haft stora problem med raketskjutande, sköts en raket mot en polispatrull i stadsdelen Näsby och två personer omhändertogs av polisen. Ingen kom till skada. Det ska ha rört sig om en grupp på sex eller sju personer som sköt smällare, skriver Kristianstadsbladet.

Polis och räddningstjänst larmades även till en rökfylld lokal i en skola i Kristianstad. En ruta ska ha krossats och raketer avfyrats. En anmälan om försök till mordbrand har upprättats.

- Vi har haft de här händelserna i några dagar nu, när man kastar smällare och raketer mot räddningstjänst och polis, säger Anna Göransson.

Raket in i lägenhet

Någon har skjutit in en raket i ett brevinkast på herrgården Rönneholmsgården i Malmö, skriver Sydsvenskan. En raket sköts även in i en lägenhet i stadsdelen Kristineberg, vilket orsakade en brand i inne i lägenheten och utanför på balkongen.

- På något sätt har raketen tagit sig in genom balkongen, om den har krossat en fönsterruta vet jag inte, säger Torbjörn Krokström på räddningstjänsten till tidningen.

Även i Uppsala i stadsdelarna Kvarngärdet och Gränby har det varit stökigt och där har polisen varit på plats för att försöka förverka fyrverkeripjäser, skriver UNT.