Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En arkivbild tagen i Norrköping, i samband med påskupploppen där.  Bild: Stefan Jerrevång/TT
En arkivbild tagen i Norrköping, i samband med påskupploppen där. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Poliser anmäler egna ledningen för tjänstefel efter påskupploppen

Flera ingripandepoliser som arbetade i Skäggetorp under påskupploppen har anmält staben och kommenderingsledningen för tjänstefel, rapporterar DN.
Enligt tidningen skickades poliserna för att hantera upploppen, trots att de saknade rätt kompetens.

Det var i samband med högerextreme Rasmus Paludans koranbränningar i påsk som våldsamma upplopp utbröt i flera svenska städer, däribland i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.

Polisen uttryckte i efterhand att aggressiviteten de mötte närmast saknade motstycke. Rikspolischef Anders Thornberg sade å sin sida att upploppsmakarna ”försökte döda poliser”, och hundratals kom till skada.

Men Thornberg har även varit självkritisk och kallat polisens oförmåga att förutse händelserna för ett ”misslyckande”, och nu rapporterar DN att ingripandepoliser på plats i Skäggetorp har valt att anmäla sin egen ledning för tjänstefel.

LÄS OCKSÅ: Rikspolischefen: ”Ett misslyckande”

Saknade rätt utbildning

Ur anmälan, som tidningen tagit del av, framgår det att ingripandepoliserna var i tjänst dagtid och skulle sluta klockan 15.00. Strax innan dess beordrades dock samtliga att i stället bege sig till Skäggetorp, där den folkskara som sedermera deltog i upploppet hade samlat sig.

Poliserna beordrades därefter ge stöd till SPT-gruppen, en förkortning för Särskild polistaktik och som har specialistutbildning i att hantera folkmassor. Trots att poliserna i fråga saknade den nödvändiga utbildningen gjorde de som de blev tillsagda.

Väl på plats möttes de av den uppjagade mobben och fick utstå bland annat stenkastning. När ordern om att dra sig tillbaka till slut kom ombads poliserna ”rädda det som går att rädda”, enligt anmälan, vilket i slutändan ändå resulterade i att flera polisbilar vandaliserades och sattes i brand.

LÄS OCKSÅ: Upprört men inte upplopp när Rasmus Paludan kom till Frölunda

”Felaktiga beslut har fattats”

När det på kvällen hade lugnat ner sig och poliserna samlades för samtal uttrycks ett missnöje över polisledningens agerande.

”I samband med avlastning anser större delen av IGV-personalen (En förkortning för ingripandeverksamheten) som har varit på plats att den rad felaktiga beslut har fattats från staben/kommenderingspersonal”, står det i anmälan.

Som jämförelse skriver tidningen att polisen i Örebro, som också drabbades av upplopp under påsk, inte tillät ingripandepoliser som saknade den nödvändiga specialutbildningen att arbeta, då det ansågs vara för farligt.

Polisen har även anmält sig själva för att reda ut eventuellt brottsliga brister i sitt arbete, men den förundersökningen är ännu pågående.

LÄS OCKSÅ: Polisen har upprättat anmälan – mot sig själv

LÄS OCKSÅ: Oberoende kommission utreder påskupploppen

LÄS OCKSÅ: Man dömd efter påskupploppen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.