Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisens tekniker jobbar på brottsplatsen där två personer sköts i Södertälje i oktober i år.
Polisens tekniker jobbar på brottsplatsen där två personer sköts i Södertälje i oktober i år. Bild: Fredrik Persson/TT

Polisens varning: Gängen rekryterar allt yngre

Efter den senaste tidens skjutvapenvåld i Södertälje pågår en aktiv nyrekrytering av barn och ungdomar som värvas till gängkriminalitet.
Det menar polisen som nu går ut och varnar stadens vårdnadshavare i ett inlägg på Facebook.

"Det kan till exempel handla om att de hotas och utpressas efter att de fått saker av personer som vill locka in dem i kriminalitet (exempelvis mobiltelefon eller jacka). Kanske har inställningen till våld, narkotika eller polis förändrats", skriver polisen i Facebook-inlägget.

Bland annat kan det handla om ungdomar som tvingas hålla vakt, hantera narkotika, bära eller till och med använda skjutvapen.

Polisen vänder sig direkt till vårdnadshavare och menar på att deras ungdom skulle kunna vara utsatt, utan att fullt ut förstå vad de är på väg in i. De flesta gärningsmän och brottsoffer är under 20 år, skriver man.

Södertälje har den senaste tiden varit hårt drabbat av skjutvapenvåld. Mellan den 23 september och den 6 oktober sköts tre personer ihjäl och ytterligare tre skadades vid totalt fem skjutningar.

Så sent som under natten mot i måndags, den 24 oktober, hittades en person skottskadad i en källare i ett bostadshus i Hovsjö i Södertälje.