Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilarna som stulits är framförallt av märkena Lexus och Toyota.
Bilarna som stulits är framförallt av märkena Lexus och Toyota. Bild: Polisen

Polisens teori: Stulna bilar betalning för knark

Flera av de bilar som försvann under en stöldvåg i somras har beslagtagits på väg mot Västafrika. Polisen misstänker att de används som betalning för narkotika som förs in i Sverige.

Under sommaren ökade stölderna av dyra suvar kraftigt i norra Stockholm. Bara i augusti stals ett 20-tal premiumbilar och polisen misstänkte en internationell stöldliga.

Daniel Almskog, tillförordnad chef för gränspolisens grupp mot internationella brottsnätverk i polisregion Stockholm, sade då till TT att det nästan alltid rör sig om ligor från Östeuropa som tar färjan över Östersjön.

Men den här gången leder spåren åt ett annat håll, skriver polisen på sin hemsida.

19 av de här bilarna har beslagtagits i containrar. Nio av dem stoppades av svensk polis när de var på väg att lastas om i Las Palmas för vidare färd mot Västafrika. Flera andra har hittats i containrar i Sverige.

Stöldvågen har också lett till gripanden. Fyra män står åtalade för grovt häleri och i förra veckan häktades ytterligare två misstänkta för samma brott.

Stölderna är kopplade till internationella nätverk men svenska kriminella nätverk tros också vara inblandade.

"En av våra hypoteser är att de fordon som förs till Västafrika kan vara betalning för narkotika som förs in i landet", säger Daniel Almskog i ett pressmeddelande.