Polisens svängning som kan stoppa Paludans koranbränningar

Polisen har tidigare beviljat tillstånd till högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningar på allmän plats. Men efter påskhelgens upplopp signalerar polisen att de nu kan komma att se annorlunda på framtida ansökningar.

ANNONS
|

Mordförsök, uppbrända polisbilar, stenkastning och våld mot tjänsteman. Brotten och de som misstänks för dem är många efter påskhelgens upplopp i flera svenska städer.

Polisen har tidigare sagt att de ofta inte har möjlighet att neka högerextrema Rasmus Paludans tillståndsansökningar om att få utföra sina koranbränningar. Göteborgs polischef Erik Nord sa till GP i måndags att deras ansvar är att försvara yttrandefriheten som den är utformad i dag.

– Vi kan inte medvetet bryta mot lagstiftningen för att vi tycker någonting, sa han då.

”Synnerligen allvarliga brott”

Men nu, i ljuset av helgens våldsamheter, kan polisen komma att tänka om.

”Det är synnerligen allvarliga brott som de senaste dagarna riktats mot vårt samhälle, poliser och övrig blåljuspersonal. Det är brottslighet som uppvisar en likgiltighet för människors liv och hälsa och detta kommer vägas in i kommande bedömningar”, säger kommenderingschef Jonas Hysing i ett pressmeddelande från polisen på onsdagen.

ANNONS

Prövningen ska fortfarande bedöma varje enskilt fall och utgå från ordningslagen, förarbeten och praxis, enligt polisen. De skriver vidare att det är väldig ovanligt att neka tillstånd ”eftersom det är en grundlagsskyddad rättighet att få demonstrera. Dock är allvarliga ordningsstörningar, fara för liv och hälsa och egendom försvårande omständigheter”.

LÄS MER:Nord om Paludan:”Kan inte ställa honom till svars”

LÄS MER:Fyra dygn av våldsamma upplopp

LÄS MER:Fem personer begärs häktade efter påskhelgens upplopp

LÄS MER:Rikspolischefen: "Man försökte döda poliser"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS