Polisens plan: Ta Madsen tillbaka till ubåten

Peter Madsen påstår att Kim Wall dog när hon fick en tung stållucka i huvudet. Nu öppnar den danska polisen för att ta med ubåtskonstruktören tillbaka till den misstänkta brottsplatsen för en rekonstruktion av hans version, skriver Ekstrabladet. – Det är något som måste planläggas i detalj, säger Jens Möller, chef för Köpenhamnspolisens mordenhet till Ekstrabladet, enligt KvP.

ANNONS
|

Natten mot den 11 augusti anmäldes Kim Wall saknad. Den svenska journalisten hade då inte kommit hem efter att ha varit ute med Peter Madsen i hans egenbyggda ubåt Nautilus.

En resa hon gjorde under arbetet med ett reportage om ubåtskonstruktören.

Även ubåten var borta. Under den kommande dagen siktades ubåten utanför Kögebukten, där den kort därpå sjönk, och Peter Madsen kunde hämtas upp.

LÄS MER: Polisen: Så ska vi lösa Kim Wall-fallet

Släppte av Kim

Madsen påstod först att han släppt av Kim Wall men snart meddelades det att Madsen misstänktes för att ha dödat henne. Han häktades misstänkt för "uagtsomt manddrab" under särskilt försvårande omständigheter – vilket i svensk lagstiftning motsvarar grovt vållande till annans död.

ANNONS

Efter en och en halv vecka gick polisen ut med att Peter Madsen berättat att det skett en olycka på ubåten. En olycka som ledde till Kim Walls död. Han ska därefter ha dumpat kroppen i havet.

Senare samma dag hittades en del av en kvinnokropp i havet utanför ön Amager i Köpenhamn. Det visade sig vara Kim Walls torso. De andra kroppsdelarna har inte hittats än.

I början av september skärptes misstankarna mot Madsen till att gälla mord.

LÄS MER:Madsen "lättad" efter sin förklaring

Stållucka orsakade hennes död

Enligt Madsen ska Kim Wall ha fått en 70 kilotung stållucka i huvudet, en lucka som går upp till tornet på ubåten.

Enligt Madsen var det när ubåten var på väg upp till ytan efter att de varit ute på ett två timmar långt dyk som Kim Wall träffades av luckan. Enligt hans egen utsagoska han ha gått upp i tornet först och halkade sedan på den hala ytan, varpå tornluckan föll ned och träffade Kim Wall i huvudet.

– Kim Wall hade störtat ned och låg med benen i precis den riktning som tornluckan är, sade Peter Madsen under häktningsförhandlingen, enligt TT.

Kim Wall blödde och Madseninsåg att hon var död. Efter det ska danskenha hamnat i "upplösningstillstånd" och han berättar bland annat att han blev självmordsbenägen.

ANNONS

Trots detta lade han sig för att sova några timmar. I stället för att kontakta polis eller räddningstjänst beslutade sig Madsen, enligt egen utsago, för att segla ut och sänka ubåten och sedan ta livet av sig.

LÄS MER:Ubåtsfallet: Kroppen medvetet stympad

Slängde kroppen i havet

När han vaknade valde han i stället att "begrava"kroppen i vattnet. Enligt Madsen var kroppen då i ett stycke. Hur kroppen styckades är inget han ska ha gett svar på.

Nu meddelar den danska polisen att de funderar på om de ska genomföra en rekonstruktion på brottsplatsen, skriver Ekstrabladet. Det vill säga återskapaMadsens påstådda händelseförlopp, för att se om det är rimligt.

Planen är då också att Madsen kommer att tas tillbaka till brottsplatsen, något som han själv sagt att han gärna medverkar till, enligt den danska tidningen.

– Jag stödjer min klient i detta och menar att en rekonstruktion skulle vara en mycket lämplig åtgärd i det här ärendet, säger Betina Hald Engmark, Madsens advokat, till Ekstrabladet enligt KvP.

LÄS MER:Madsen delgiven nya misstankar

Knepig brottsplats

Men att brottsplatsen är en ubåt gör det en aning knepigt. I dag står ubåten på land i Köpenhamns hamn, bakom staket och avspärrningar. Vid en rekonstruktion måste ubåten stöttas upp, skriver KvP.

ANNONS

Dessutom vill man kunna arbeta skyddat och funderar på om man då ska täcka ubåten med ett stort tält.

– Det är förutom Peter Madsen och hans försvarsadvokat, representanter från åklagarmyndigheten, polisen och vår tekniska personal som skulle dokumentera det hela, säger Jens Möller, chef för Köpenhamnspolisens mordenhet till Ekstrabladet,till Ekstrabladet, skriver KvP.

ANNONS