Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Polisens känslomässiga ord om när ettåringen hittades

I samband med en husrannsakan, 2014, hittade polisen i Sundsvall ett övergivet barn i en lägenhet. Läs det känslomässiga vittnesmålet från när polisen fann en ettårig flicka i en upphettad och stinkande lägenhet i Bergsåker här.

En ettårig flicka lämnades utan varken mat eller vatten i en lägenhet i Bergsåker, nordväst om Sundsvall, i september 2014, något som SVT Västernorrland tidigare skrivit om. Det var i samband med ett gripande av ett par, misstänkta för stöld, vid en bensinstation i Bredsand som polisen fick anledning att göra en husrannsakan. Vid gripandet hade paret ett tvåårigt barn med sig. Man fick senare veta, med hjälp av Socialstyrelsen, att det fanns ett till barn i familjen – men mamman hade då uppgivit att det andra barnet var hos mormodern.

Polisens egna ord om när ettåringen hittades

Här berättar en av poliserna som var med under husrannsakan sin upplevelse med egna ord (delar från polisens förundersökning):

"Våg av värme och illalukt"

Poliserna knackade på dörren till lägenheten på adressen men ingen öppnade, man fortsatte knacka utan svar och fick tillslut låsa upp på egen hand. De hörde barnskrik redan utanför lägenheten.

- När dörren gick upp möttes vi av en våg av värme och illalukt. Det var mycket varmt i lägenheten, jag uppskattat temperaturen till 30 grader. Det luktade kraftigt av något surt samt av något som endast kan jämföras med avföring. Stora ”spyflugor” surrade omkring överallt i lägenheten.

"Den kraftiga stanken förstärktes för varje steg"

Barnskriket hördes kraftigt genom rummen i lägenheten.

- Jag tog mig hastigt in genom lägenheten. Den kraftiga stanken förstärktes för varje steg jag tog in i lägenheten. Jag kände hur mina kängor klibbade fast lätt i golvet samtidigt som jag skyndade mig genom vardagsrum och kök. Golven föreföll vara täckta av en klibbig hinna, såsom de inte skurats ordentligt på mycket lång tid.

"I sängen låg ett skrikande barn"

Polisen lokaliserade barnskriket bakom en stängd dörr.

- När jag öppnade den möttes jag av en för mig hjärtskärande serie känslointryck. Luften i det lilla kolsvart nedsläckta rummet var stekande het. Det stank av avföring och kräks. Tjocka flugor surrade genom den av lukt redan tjocka luften.

- Längst in i rummet stod en spjälsäng. I sängen låg ett skrikande barn, uppskattningsvis ett år gammalt till åldern.

"Smuts och grus satt fast i det näpna, rödgråtna lilla ansiktet"

Polisen lyfte upp barnet ur spjälsängen och förstod att det var en liten flicka. Flickan hade till synes en grumlig blick och var såpass svettigt att håret såg vattenkammat ut. 

- Flickans kläder vilkas en gång hade varit ljusa och vita var över stora partier gråbruna av smuts. Barnet var smutsigt över ansiktet och över händerna. Smuts och grus satt fast i det näpna, rödgråtna lilla ansiktet.

Polisen tog den lilla flickan ut från den mörka rummet och öppnade fönstren.

- När jag höll henne märkte jag hur tyget på baksidan av hennes byxa, hennes stjärt, var täckt av stora feta spyflugor. Blöjan var tung och uppenbart full av exkrementer och urin.

I vittnesmålet berättar polisen om hur man diskade ur en möglig nappflaska och fyllde den med vatten för att försöka ge flickan vätska.

- Flickan slöt dock inte läpparna runt nappen utan satt bara hålögt och stirrade på mig. Vattnet sipprade ur den lilla flickans mungipor.

"Efter en stund bjöd hon även på ett litet leende"

Vid detta tillfället kontaktade poliserna länskommunikationscentralen och socialjouren. Den lilla flickan kunde snart få i sig vätskan och piggna till.

- Hon började bli mer alert i blicken och efter en stund bjöd hon även på ett litet leende, om än framkallat av en mycket pedagogisk polisassistent X .

I förundersökningen berättar polisen om att när representanten från Socialstyrelsen kom till lägenheten och fick syn på flickan började hon gråta.

- När hon såg flickans situation började hon spontant att gråta. Till synes av sorg och en känsla av hopplöshet.

De båda barnen placerades på familjehem efter händelsen.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.