Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Polisen zombievarnar för Pokémon Go

Pokémon Go har varit på allas läppar den senaste veckan. Trots att spelet inte ens släppts i Sverige rapporteras om allt från Pokémon-jägare som misstagits för pistolmän till unga som satsar stenhårt på att fånga alla Pokémons. Nu utfärdar polisen i Haninge en varning för vad de kallar ett zombie-liknande beteende. "Använd sunt förnuft och glöm inte den reella världen runt omkring dig." skriver de på sin Facebook-sida.

I ett Facebook-inlägg varnar nu polisen i Haninge, Nynäshamn för spelet Pokémon Go och ett beteende de tycker sig ha upptäckt allt fler drabbats av efter överdrivet spelande. 

"Den sista tiden har vi fått ett antal samtal till polisen angående människor som uppför sig konstigt eller befinner på märkliga platser. Vi har också själva mött personer runt omkring i Haninge och Nynäshamn, som är märkliga i sina beteende. De går själva eller i klungor och med zombiliknande tendenser stirrar de ner i mobilen samtidigt som de irrande letar runt i omgivningarna, skriver de i inlägget"

LÄS MER: Suzanna, 21, lever ut livet som Pokémontränare

Förklaringen till beteendet hänvisar de till det nya mobilspelet Pokèmon Go, där spelarna genom att filma sin omgivning kan fånga Pokèmons och det gäller att besöka så många platser som möjligt för att fånga alla 151 olika varianter.

LÄS MER: Nytt Pokémonspel går viralt

Polisen vill påpeka att verkligheten inte försvinner bara för att man spelar spel. Trafikregler måste fortfarande följas. På flera håll har det rapporterats om spelet som en trafikfara och polisen uppger att flera personer har tvärstannat sina bilar längs vägen för att fånga Pokémons.

"Sedan måste man också respektera andra människor. Där är alltså inte tillåtet att gå in på människors tomter eller företags stängda områden. Då kan man göra sig skyldig till brott som hemfridsbrott eller olaga intrång, skriver polisen i inlägget."

LÄS MER: Förintelsemuseum vill stoppa Pokémon Go

Inlägget är författat av en Magnus, gruppchef och yttre befäl vid polisen i Haninge, Nynäshamn. och avslutas med en 

"Mitt råd är därför att se till att ha roligt och rör på dig. Men använt sunt förnuft och glöm inte den reella världen runt omkring, eftersom människor är mjuka och bilar är hårda."

Läs hela inlägget här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.