Polisen varnar för bluff-sms

ANNONS
|

Polisen på Hisingen har hittills fått in ett tiotal anmälningar från personer som har mottagit sms från det brittiska lotteriföretaget Euro Millions. I sms:et uppmanas man att logga in på hemsidan med hjälp av de uppgifterna som står i textmeddelandet. Den som gör det får en första faktura på posten på 399 kronor där företaget hävdar att personen har tackat ja att delta i deras lotteri.

Betalar man inte kommer ytterligare en räkning på 5187 kronor, för ett helt år.

– Det enda de här personerna har gjort är att logga in på deras hemsida, De har inte själva lämnat några personuppgifter. Vi rekommenderar alla som får de här meddelandena till telefonen att genast radera dem. För de som redan har fått en faktura ger vi rådet att ringa Konsumentverket, säger Magnus Lindegren, som är utredningsbefäl på Hisingen.

ANNONS

Konsumentverket har fått in långt över 100 anmälningar den senaste månaden från folk över hela Sverige som har tagit emot fakturor.

– Får man en faktura ska man skicka tillbaka den och även meddela skriftligt att man bestrider den. Får man ytterligare fakturor ska man även bestrida dessa. Det är viktigt att man tar kopior på det man skickar iväg, säger Malin Fors, jurist på Konsumentverket.

Finns det någon risk med att inte betala fakturorna?

– Nej, sättet företaget ingår avtal med konsumenten är inte tillåtet, eftersom konsumenten i det här fallet inte är medveten om att hon eller han ingår ett avtal.

Om man har betalt, finns det någon möjlighet att få tillbaka pengarna då?

– Har man betalat finns det tyvärr inte så mycket att göra, säger Malin Fors.

Polisen i Sverige kommer inte att utreda brotten eftersom företaget finns utomlands.

ANNONS