Äldre har blivit lurade på tusentals kronor i nya bedrägerier. Arkivbild.
Äldre har blivit lurade på tusentals kronor i nya bedrägerier. Arkivbild.

Polisen varnar för ny typ av äldrebedrägerier

En ny typ av bedrägeri har dykt upp under de senaste veckorna. Bedragare tar sig in hos äldre och sprutar vatten på väggarna så att det ser ut som läckage i lägenheten.

ANNONS
|

I början av juni och efter midsommarhelgen har det kommit in sex anmälningar i Stockholms län från äldre som har blivit utsatta, men polisen tror att det är betydligt fler som är drabbade.

- Vi är oroliga för att det kan vara toppen av ett isberg, säger Jan Olsson, som tror att flera äldre kan ha betalat utan att de förstått att de blivit lurade.

ANNONS

- Det här är precis i sin linda, men tyvärr är det inte troligt att bedragarna slutar eftersom de tjänar pengar på det, säger han.

Nytt tillvägagångssätt

Bedragarna ska ha kommit i en vit skåpbil, hävdat att de kommer från fastighetsvärden och att det är en vattenläcka i huset. När de släppts in har de distraherat den äldre personen samtidigt som de sprutat vatten på väggarna med hjälp av en flaska och rivit ner tapeter. De ska sedan ha sagt att de behöver pengar för att laga läckan och erbjudit sig att skjutsa den äldre till en bankomat för att hjälpa till att ta ut kontanter.

- Det låter som att det är en grupp som gör det här och att de åker runt. När de är färdiga med Stockholmstrakten så fortsätter de vidare i landet, säger Magnus Lindegren på Bedrägerisektionen i Region Väst.

ANNONS

Än så länge har dock inga liknande anmälningar kommit in till polisen i Malmö eller Göteborg.

Vanligt med sommarbedrägerier

Även om vattenbedrägeriet är nytt så liknar det andra sommarbedrägerier, enligt Elisabeth Pettersson, analytiker på Circagruppen, som har ett nationellt uppdrag att utreda seriebrott mot äldre.

- Det är lite som asfaltsläggare och hantverkare som dyker upp hos äldre och säger att något är fel med huset och börjar riva upp, tar betalt och lämnar innan det är återställt, säger hon.

Polisen vill nu varna äldre så att de blir mer uppmärksamma innan de släpper in människor i sina bostäder.

- Det är viktigt att man alltid kollar upp innan man släpper in någon, att de får vänta utanför medan man kollar. Bedragarna vill ofta stressa på så att man inte hinner tänka efter, säger Elisabeth Pettersson.

TT

Fakta: Så kan du skydda dig

Hemma:

Var kritisk mot okända personer som ringer på dörren.

Begär alltid legitimation.

Ring och kolla med fastighetsbolaget eller företaget som de säger att de kommer ifrån, men inte på det telefonnummer som de ger dig.

Om du släpper in någon okänd, var uppmärksam så att inte fler personer smiter in.

Förvara helst inte för mycket pengar hemma eller värdesaker synligt.

Var försiktig med bankkort, pinkoder och portkoder. Förvara inte koden till bankkortet tillsammans med kortet.

Om någon försöker sälja en tjänst till dig:

Ta alltid referenser och kolla så att det inte är en kompis till bedragaren som du ringer.

Kolla att de har f-skattsedel.

Skriv skriftligt avtal och kolla legitimation så att den som skriver under verkligen finns.

Kolla priser med andra företag innan du går med på ett avtal.

Källa: Polisen

ANNONS