Polisen varnar för falska sms som har skickats till privatperson. Foto: TT
Polisen varnar för falska sms som har skickats till privatperson. Foto: TT

Polisen varnade för sitt eget sms

ANNONS

Under måndagsförmiddagen gick polisen ut med en varning på sin hemsida för falska sms med polisen som avsändare. Polisen varnade för att flera personer ska ha fått falska sms, meddelanden som gav intryck av att komma från just polisen. Men senare under eftermiddagen visade det sig att det faktiskt var polisen som skickade ut sms:et.

I sms:et ska det ha skickats en länk och med en uppmaning att klicka på länken eller öppna en fil - något man ska låta bli. I det akuella sms:et ska det ha stått "Polisen vill veta din position. Klicka på länken och svara ja/tillåt på alla frågor. Stäng inte av telefonen."

ANNONS

När man varnade för sms:et på sin hemsida skrev man: "Någon som utger sig för att vara från polisen har skickat sms där mottagren uppmanas att klicka på en länk eller bifogad fil. Polisen skickar aldrig sådana sms, radera sms:et utan att klicka dig vidare".

Del av övning

Sms:et har varit en del av ett försök att lokalisera nödställda och under onsdagen har det testats i de norra delarna av landet.

–Det är ett fantastiskt system, när vi väl behöver det. Om någon ringer till oss från fjällvärlden när de gjort illa sig, kanske i en skid- eller skoterolycka – då kan vi skicka det här sms:et till dem och få fram en position på fem eller tio meters felmarginal, säger Oscar Berglund, vakthavande befäl vid polisen region Nord, till Aftonbladet.

Enligt polisen kan en utomstående person som inte har varit nödställd ha fått sms:et - därav varningen.

–Skulle det vara så att det är jag som har orsakat detta så är det superolyckligt, det var ju absolut inte meningen, säger Oscar Berglund till tidningen.

Brukar sällan använda sms

Polisens nationella bedrägericentrum skriver på polisens hemsida att bortsett från detta undantag skickar polisen aldrig sms med uppmaningen att klicka på en länk eller bifogad fil.

ANNONS

"Du kan utgå från att det är skadligt att klicka dig vidare", konstaterar polisen. Vad som kan hända är exempelvis att filer låser sig och inte kan öppnas utan att man betalar en lösesumma eller att bedragaren kommer åt bankuppgifter och tömmer ens konto.

ANNONS