Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen har tappat i förtroende hos svenska folket. Arkivbild.

Polisen tappar i förtroende

Det svenska folkets förtroende för polisen minskar.

Polisen faller i den årliga Förtroendebarometern, som ger en bild av svenska folkets inställning till olika myndigheter, företag, medier och politiska partier i Sverige.

I fjol hade 61 procent av svenskarna ett mycket stort, eller ganska stort, förtroende för polisen. I år är siffran 54 procent.

- Många upplever att brotten ökar, även om de inte gör det, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Polisen ligger dock fortfarande ganska högt på förtroendelistan, tionde plats, jämfört med många andra aktörer.

TT har sökt polisen för en kommentar om resultatet i barometern. Men kommunikationsavdelningen på polisen meddelar att polisen i nuläget avböjer att kommentera.

"Systemet" i topp

Precis som i fjol toppas barometern av Systembolaget, med exakt samma siffror som förra året. Sju av tio har mycket eller ganska stort förtroende för "Systemet". Bolaget delade i fjol topplatsen med Sveriges Radio som har halkat ned, till 64 procent. Inom public service har även SVT fått ett minskat förtroende.

- Nedgången för public service är det mest sensationella. Det är inte den mest dramatiska men det är en tydlig nedgång och den är viktigt, menar Toivo Sjörén.

Postnord rasar

Mest negativ förändring står Postnord för, med ett ras på 21 procentenheter.

- Posten skjuter sig själv i foten flera gånger om, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

- Man går från 37 procents förtroende till 16 procent. Det är större än Volkswagen förra året efter deras skandal.

De andra som har tappat mest är Moderaterna som har ett förtroende på 22 procent (tappat 12 procentenheter) och Ericsson som har 22 procent (tappat 12).

C ökar mest

Det går också att se vilka som har haft en störst positiv förtroendeförändring jämfört med 2016: Centerpartiet, dagspressen och facket. Alla dessa tre har dock höjt sig från relativt låga förtroendenivåer från början. Centerpartiet har i och med detta högst förtroende av riksdagspartierna. Lägst har Miljöpartiet, som minskar och ligger på 13 procent.

Några aktörer mäts i år för första gången, som Google och Facebook. Förtroendet till förstnämnda hamnar på 40 procent, vilket är ungefär samma som för kungahuset. Facebook har däremot klart svagare förtroende, 12 procent.

I år har man även frågat folk vilket förtroende de har för "det sätt på vilket det svenska samhället är organiserat". 58 procent har mycket eller ganska stort förtroende för detta.

- Jag är förvånad över det höga förtroendet, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Förtroendebarometern presenteras av Medieakademin och görs i samarbete med Göteborgs universitet och marknadsundersökningsföretaget TNS Sifo.