Polisen: Så ska vi lösa Kim Wall-fallet

Peter Madsen påstår att Kim Wall dog i en olycka men polisens teori är att han mördade henne. Nu arbetar polisen på bred front för att få svar på vad som hände ombord på Nautilus. Med hjälp av tekniska spår från ubåten och Kim Walls hittade kroppsdel - jämfört med Madsens uppgifter - hoppas de hitta lösningen på mordgåtan.

ANNONS
|

15 timmar - det är enligt danska BT avgörandei utredningen rörande Kim Walls död.

Det är tiden från det att han seglade ut från hamnen i Köpenhamn tills det att han medvetet sänkte sin ubåt Nautilus i Kögebukten.

Polisen: Hon mördades

Inledningsvis sa han att han släppt av Kim Wall men snart ändrade han sin version. Då påstod han att Kim Wall dog i en olycka ombord och att han "begravde" henne till havs.

Men polisen tror inte att Kim Wall dog i en olycka.

– Han är från polisens sida, och har hela tiden varit, misstänkt för den allvarligare formen av det som vi kallar för ”manddrab”, alltså det ni i Sverige kallar för mord, har polischefen Jens Møller sagt.

ANNONS

LÄS MER:Kravet: Häkta Madsen för mord

Svaret kan finnas i ubåten

Nu arbetar polisen brett för att få veta vad som hänt. Bland annat samlar de in teknisk bevisning från ubåten, fyndplatsen och Kim Walls torso. Bevisningen härifrån jämförs sedan med det som Peter Madsen sagt i polisförhör.

På detta sätt hoppas de på att få fram sanningen

– Det viktigaste är att jämföra resultat från undersökningen av de kvarlevor som hittats och den tekniska undersökning som gjort i ubåten med Peter Madsens förklaring av vad som hände, säger före detta förundersökningsledare Jørn Moos till BT, en artikel som Kvällspostentagit del av.

Utredarnas problem

Ett stort problem som utredarna står inför är att man inte hittat hela Kim Walls kropp.

– Det är avgörande att man hittar hela kroppen. Ingen rättsläkare kan uttala sig säkert om dödsorsak om man inte har tittat på en hel kropp, säger Peter Thiis Knudsen rättsläkare på Retsmedicinsk Institut vid Syddansk Universitet till BT, enligt KvP.

Polisen har fått in hundratals tips från offentligheten. I ett pressmeddelande skriver de att de inte hunnit återkomma till alla som hört av sig men att de även arbetar för att göra det.

LÄS MER: Madsen delgiven nya misstankar

Utökade misstankar

Peter Madsen sitter i dag häktad misstänkt för "uagtsomt manddrab" under särskilt försvårande omständigheter – vilket i svensk lagstiftning motsvarar grovt vållande till annans död. Domstolens beslut kom när Kim Walls kropp fortfarande var saknad.

ANNONS

I slutet av förra veckan skrev polisen i ett pressmeddelande att Peter Madsen delgivits misstankar om mord eller dråp samt brott mot griftefriden.

Det har gått ungefär två och en halv vecka sedan Kim Wall anmäldes försvunnen. Det var hennes partner som slog larm efter att ubåten inte hade återvänt till sin kajplats. Den svenska journalisten skulle göra ett reportage om den danske ubåtsuppfinnaren Peter Madsen ombord på hans farkost.

LÄS OCKSÅ:Del av kvinnokropp hittad i Öresund

ANNONS