Polisen: Ring oss inte om ni ser det här

I ett inlägg på Facebook går polisen ut med en annorlunda uppmaning: Ring oss inte om ni ser det här på vägarna. Liknande leveranser brukar nämligen dra stor uppmärksamhet till sig – men det här stöldgodset behöver ingen oroa sig för.

ANNONS
|

Ett annorlunda ekipage rullar genom Sverige på onsdagen. På ett öppet flak ligger 25 gamla båtmotorer, stulna i Sverige och nyligen återbördade från en liga i Rumänien. Fyndet gjordes efter samarbete mellan rumänsk polis, svensk sjöpolis och sakförsäkringsbolagens organisation Larmtjänst.

Senast ett liknande lass kom körande reagerade många. Det berättar Thomas Andersson från polisens båtsamverkansgrupp.

– Vi fick massa samtal och polisen fick rycka ut, säger han och fortsätter:

– Och även denna blev kontrollerad i går i Polen, så att den blev fördröjd.

Därför la han ut en bild på ekipaget på Båtsamverkan västs Facebooksida, samt uppmanade den som händelsevis råkar på det att inte ringa polisen.

ANNONS
Många båtmotorer stjäls av specialiserade ligor.
Många båtmotorer stjäls av specialiserade ligor. Bild: Kent Hallgren

Plockar delar av motorerna

De återfunna båtmotorerna har ett par år på nacken och kommer sannolikt att landa hos ett försäkringsbolag, som nu är målsägare, och inte hos sina ursprungliga ägare. Många är trasiga, med exempelvis repor och krossade kåpor, säger Thomas Andersson.

– Och motorernas skick vet man ju inte hur det är. Men det handlar om signaler till tjuvarna.

Dessutom kan försäkringsbolagen plocka delar från motorerna.

När myndigheter inom Schengen stöter på misstänkt stöldgods söker de i en gemensam databas över stulna saker och efterlysta personer. Thomas Andersson skickar därför med en uppmaning till alla båtmotorägare: Notera era motornummer, och använd gärna det så kallade Lilla båtkortet.

Faktum är att beslaget i Rumänien bestod av ytterligare 23 båtmotorer – som det inte blev någon träff på i databasen.

Nedgrävd utanför Barsebäck

En båtmotor som hittades i skogen.
En båtmotor som hittades i skogen. Bild: Polisen

När pandemin stängde gränserna minskade båtmotorstölderna kraftigt. Thomas Andersson befarar därför en rejäl ökning framöver.

– Båtmotortjuvarna har haft ett tapp på ett par år och och vill ha igen detta.

Enligt Thomas Andersson är det inte helt ovanligt att stulna båtmotorer hittar hem igen. Vissa dyker upp i anslutning till där de stals, andra på något marinföretag.

Kring årsskiftet hittades till och med en motor nedgrävd utanför Barsebäck. Andersson gissar att tjuvarna varit osäkra på om ägaren satt på en spårsändare och lagt den där i väntan på att eventuella batterier skulle dö.

ANNONS

– Sedan har de väl antingen åkt fast, eller gömt den så bra att de inte hittar platsen igen.

LÄS MER:Kriget i Ukraina kan ge båtbrist i Sverige

LÄS MER:Gps avslöjade motortjuvar i Stockholm

LÄS MER:Snart kört för gamla tvåtaktare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS