Polisen: Ovanligt att pojkarna får hjälp

I Sverige lever mellan 500 och 800 unga från Marocko och andra länder i Nordafrika på gatan. Flera lever under tuffa förhållanden, i kriminella miljöer och har svårt att vända sina liv.

ANNONS
|

Drömmen om Sverige, hopplösheten i hemlandet och behovet av pengar för att försörja sin familj får unga, framför allt pojkar, från Nordafrika och Marocko att lämna sina hem för att skapa ett bättre liv.

De kommer ofta hit själva och har tagit sig fram genom att åka under bussgolv, en trailer till en lastbil, eller genom att ha gömt sig på en toalett på ett tåg.

- Det är en blandning av pojkar. De finns de som inte har några tänder, medelklasspojkar och bondpojkar, säger polisen Christian Frödén som arbetar med ensamkommande i Stockholm.

ANNONS

Den svenska drömmen

Många av pojkarna söker förr eller senare asyl i Sverige men får i nästan alla fall avslag.

- Det handlar om mindre än fem procent som får hjälp. De söker sig hit även om många är medveta om att de inte kommer få stanna.

- Rykten om att Sverige är en bra plats sprider sig ner till Marocko, enligt våra underrättelser. Sverige är första land på önskelistan.

Varken polisen eller Socialstyrelsen har någon tydlig bild över exakt hur många ensamkommande pojkar från Nordafrika som befinner sig i Sverige. Uppskattningsvis rör det sig om 500 och 800 personer.

I Stockholm kan det en vecka vara runt 50 pojkar på gatorna, en annan vecka 30.

- Ofta är det unga pojkar som inte tänker långssiktigt och som har testat andra länder innan. Man är inte beredd på att ge upp drömmen om Europa, säger Frödén.

ANNONS

Fler barn tar sig hit

Men sedan i somras märk en tydlig förändring. Allt fler barn från Nordafrika tar sig till Sverige jämför med förra året, vittnar myndigheter om. Risken är stor att pojkarna hamnar på gatan och i kriminella miljöer.

- Flera jag har mött när jag varit ute på gatorna har inte ens kommit in i målbrottet, säger Frödén.

Han anser att Sverige måste få till ett bättre mottagande och ett fungerande återvändande för att få bort pojkarna från gatan. Annars är risken stor att de hamna i kriminella miljöer, tar droger och i vissa fall säljer sig själv.

- Det tar för lång tid innan myndigheterna agerar, både gällande åldersbedömning och om pojkarna ska låsas in på ett LVU-hem. Vissa behöver det för att stoppa sitt missbruk och eventuella kriminella bana. Kedjan måste fungera från start till slut, säger han.

ANNONS

Sedan 2008–2009 har allt fler unga pojkar migrerat till Sverige. Innan dess stannade många i Spanien där de kunde få enklare jobb, men i och med finanskrisen började de röra sig uppåt i Europa.

TT

Fakta: Ensamkommande från Nordafrika

Mellan 500 och 800 ensamkommande unga från Marocko och andra länder i Nordafrika bedöms befinna sig i främst Stockholm och Göteborg. De flesta är pojkar.

De allra flesta saknar asylskäl i Sverige.

De flesta har levt ett kringflackande gatuliv redan hemma i Marocko och under den tid de vistats i andra delar av Europa.

Nästan alla som myndigheterna kommer i kontakt med har ett drogberoende.

De flesta avviker från de hvb-hem där de placerats av socialtjänsten.

Många saknar id-handlingar och Marocko har varit högst ovilligt att se till att de återvänder hem.

Källa: Barnrättsbyrån, Polisen.

ANNONS