Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polis och brinnande lastpallar då fredagens koranbränning har lett till omfattande protester och oroligheter i Rosengård.
Polis och brinnande lastpallar då fredagens koranbränning har lett till omfattande protester och oroligheter i Rosengård. Bild: TT

Polisen om upploppen: Inte under kontroll

Hundratals människor har samlats i Rosengård, sten kastas mot polisen och bilar har satts i brand. Oroligheterna sker i kölvattnet av en koranbränning och planerade islamkritiska aktioner i Malmö av en dansk högerextremist.

De våldsamma oroligheterna fortsätter i stadsdelen Rosengård i Malmö under fredagskvällen. Hundratals människor blockerar gator och kastar sten på polis och räddningstjänst i området. Även flera bildbränder har startats under kvällen. Polisen vittnar om materiella skador både på polisens och på räddningstjänstens fordon.

– Som det ser ut nu har vi inte situationen under kontroll, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i region Syd till TT strax innan halv tolv på kvällen.

Polisen bedömer det som att flera våldsamma upplopp äger rum i stadsdelen och ett flertal personer har frihetsberövas. Rickard Lundqvist har inga uppgifter om skadade personer i nuläget.

Våldsamheterna har uppstått i kölvattnet av att en koranbränning skett i utkanten av Rosengård tidigare under dagen.

– Man riktar i nuläget ganska mycket våld mot polisen, säger Rickard Lundqvist.

Han säger också att polisen fortsätter att jobba aktivt på platsen för att lugna ner situationen. Något man försökt göra under hela fredagskvällen.

Inreseförbud

Den danska högerextremisten Rasmus Paludan stoppades tidigare under dagen vid gränsen till Sverige och nekades inträde i landet. Han skulle ha deltagit i ett torgmöte som arrangerades av gatukonstnären och provokatören Dan Park, som tidigare dömts för hets mot folkgrupp.

Planen var att bland annat bränna upp en koran inlindad i bacon, något Paludan gjort tidigare flera gånger i Danmark. Rasmus Paludan fick också ett tvåårigt inreseförbud till Sverige under fredagen.

Efter beskedet skedde en icke tillståndsgiven manifestation vid Stortorget i Malmö där tre personer greps misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på koranen. För koranbränningen, som arrangerades av det högerextrema danska partiet Stram Kurs, har ingen ännu gripits. Enligt polisen är det den genomförda koranbränningen som lett till det våldsamma upploppet i stadsdelen.

Imamen Samir Muric har reagerat på kvällen oroligheter och skriver på Facebook: ”Jag kastar in handduken. Jag är fri från detta. Jag har ingenting med dessa människor att göra. Jag skäms. Svenska folket förtjänar inte detta.”

Hänsyn till säkerhet

Redan i onsdags beslutade polisen att stoppa den danske politikerns torgmöte. Förvaltningsrätten gick under fredagen på polisens linje, och nekade tillstånd för mötet – av säkerhetsskäl. Ett skäl för att neka tillstånd var hänsyn till ordning och säkerhet, skriver rätten i ett pressmeddelande och hänvisar till att hotbilden "framstår som så pass allvarlig att en inskränkning av mötes- och demonstrationsfriheten är motiverad".

Enligt polisen har det dock aldrig nämnts något om en planerad koranbränning i den ursprungliga ansökan – arrangören nämner i stället att man vill ”tala om konsekvenserna av islamiseringen i Norden" utanför Islamic Center i Rosengård i samband med fredagsbönen i moskén.

Det planerade arrangemanget har dock väckt starka känslor och oro, och 18 muslimska församlingar och föreningar i staden har tillsammans anmält planerna för att utgöra hets mot folkgrupp.

Demonstranter kastar gatsten mot polisen i Rosengård.
Demonstranter kastar gatsten mot polisen i Rosengård. Bild: TT

Stram kurs är ett högerextremt danskt parti med en kontroversiell ledare i Rasmus Paludan, som har bränt Koranen inlindad i bacon.

Partiet, som grundades 2017, vill förbjuda islam och massdeportera muslimer.

Rasmus Paludan dömdes tidigare i somras till tre månaders fängelse för bland annat ärekränkning.

Paludan straffades för ett rasistiskt uttalande om muslimer i samband med en demonstration i Frederikssund. Han dömdes även för ytterligare 13 anklagelsepunkter, däribland för att ha utsatt en person för livsfara.

Paludan är även tidigare dömd för brott mot den danska brottsbalkens paragraf 266 b, även kallad rasismparagrafen.

I början av juni i år sköt dansk polis en man i benet, eftersom mannen hotat Rasmus Paludan med kniv i samband med en demonstration. Paludan skadades inte vid händelsen.