Sandvik är ett av de företag som drabbats av IT-attacken. Arkivbild.
Sandvik är ett av de företag som drabbats av IT-attacken. Arkivbild.

Polisen om IT-attacken: "Ett grovt brott"

ANNONS
|

Polisens nationella operativa avdelning (Noa) för IT-säkerhet har haft förhöjd beredskap med extra personal under natten för att samarbeta med Europol och andra aktörer efter fredagens världsomfattande IT-attack.

I Sverige drabbades industrikoncernen Sandvik och Timrå kommun. Det finns inget som pekar på att fler är utsatta här hemma.

- Vi har inga sådana indikationerna. Det är ingen mer som har hört av sig till oss, säger polisens IT-brottsspecialist Anders Ahlqvist på Noa.

ANNONS

Varför just Sandvik och Timrå drabbats är oklart.

- Det kan vara så enkelt att man finns på mejllistor och att man får det här tillsänt sig.

Ännu har inga polisanmälningar kommit in, men enligt Anders Ahlqvist är det solklart att aktörerna utsatts för ett grovt brott.

- Det är inte svårt att definiera det här som ett brott. Det är dataintrång, utpressning eller sabotage enligt lagen.

Vägrar betala

Sandvik ser med stort allvar på händelsen.

- Det fick en påverkan på datorer som har att göra med både administration och produktion, säger Pär Altan, chef för extern kommunikation på företaget.

Han säger att, sett till det totala antalet, är det relativt få datorer som påverkats av attacken. Alla drabbade datorer fick stängas av i samband med attacken. Detta störde delar av verksamheten på företaget.

ANNONS

- Men vi har stoppat vidare spridning av viruset, säger Altan.

Varför just Sandvik drabbats av alla storföretagen i landet är oklart. Det får den fortsatta interna utredningen visa. Däremot står det helt klart att Sandvik inte kommer att betala utpressarna.

- Nej, vi har inte betalat och kommer inte att betala något, säger Pär Altan.

Stora problem

Även Timrå kommun har utsatts för attacken. Under fredagen spreds viruset snabbt bland datorerna på kommunen.

- Vi såg att spridningstakten var hög. Då sade vi åt alla att stänga av sina datorer, säger Andreaz Strömgren, kommunchef på Timrå kommun.

Angreppet ställde till, och ställer fortfarande till, stora problem för kommunen.

ANNONS

- Det finns personer, inom exempelvis hemtjänsten, som måste använda datorn. Så det är klart att det här är mycket besvärligt. Det är en påtaglig störning, säger Strömgren.

- Orsaken till att attacken lyckades är att vår driftsleverantör inte uppdaterat säkerhetssystemet med den senaste versionen.

Enligt polisen Anders Ahlqvist kommer en polisutredning att bli en fråga om internationellt samarbete. Han tror däremot att utredningen kan bli svårlöst.

- Det kommer inte att gå att sätta dit de här killarna på enskilda brott i Sverige.

TT

ANNONS