Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Polisen misstänker: Kidnappade man - höll honom instängd i bagageutrymme

Kvinnan och mannen körde runt med bilen på vägar i Skåne i flera timmar - i bagageutrymmet låg en man som de misstänks ha kidnappat. Flera gånger stannade de bilen och misshandlade offret. – Vid ett tillfälle har man knivhuggit honom och vid de andra tillfällena har de slagit på honom, påstår vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson. Nu har två personer åtalats för människorov.

Tidigt en morgon i mitten av januari i år hittade bilister en man i 50-årsåldern vid vägkanten vid en riksväg i Klippans kommun i Skåne. Ett vittne beskrev mannen som "lugn och sansad men att kroppen är i chock eftersom han skakar och är blek". Mannen hade flera skador – bland annat efter ett knivhugg i benet.
De hjälpte till att kalla på polis och ambulans.
Då kom det fram att mannen ska ha blivit kidnappad – tolv timmar tidigare.

"Väldigt upprörd"

Offret hade då varit hemma hos en man i 40-årsåldern. Det hade också varit en kvinna i 30-årsåldern i lägenheten.
– Det som kommer fram i polisutredningen är att det kommer ett telefonsamtal som gör att de två gärningsmännen åker iväg till den person som ringer. När de kommer tillbaka så är den misstänkte mannen väldigt upprörd och där startar det hela, säger vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson som har lett förundersökningen.

"Har golat"

Hon fortsätter:
– Vad avsikten är varför man gör så här, det framgår inte av polisutredningen. Den misstänkte gärningsmannan har sagt något om att han anser att den utsatta har golat på något men längre än så har vi inte kommit.
I förhör har offret själv sagt att han satt i soffan när mannen i 40-årsåldern ska ha börjat skrika "goljävel" samtidigt som han ska ha slagit honom. Offret drogs sedan med ut ur bostaden. Han fick ta emot flera slag och slängdes in i bagageutrymmet på en bil, som kvinnan påstod att hon hade stulit.

"Jag ska hugga dig"

Offret påstår att kvinnan ska ha hetsat på. Hon ska, enligt honom ha sagt "in med den jäveln och slå honom".
Bilen började åka, bakom ratten satt kvinnan. Efter en stunds biltur tvärstannade de och mannen öppnade bagageluckan.
– "Jag ska hugga dig om du inte håller käften", berättar offret att mannen sa – sedan högg han honom i benet med en kniv.

Färden gick vidare men efter en stund stannade bilen igen. Då blev han sparkad och slagen. Mannen säger i förhör att han upplever att han tuppar av ett par gånger i bilen och att han fryser rejält. Han hade blivit av med alla sina kläder. Men i bilen hittade han en overall som han tog på sig.
 

Borta ett halvt dygn

Offret berättar att han vid något tillfälle upplever att bilen stod still i några timmar och att paret då lämnade bilen. Efter en stund fortsatte turen men snart blev offret avslängd och lämnad under en viadukt vid riksvägen. Det var då han hittades.
– Man kan säga att han legat där ett halt dygn, från åtta på kvällen och så hittas han ungefär vid åttatiden på morgonen, säger Yvonne Rudinsson.

Under tiden hade de misstänkta åkt runt på vägar i Skåne.
Nu har mannen och kvinnan åtalats för människorov.
Åklagaren skriver att de "tillsammans och i samförstånd genom misshandel, våld och hot bemäktigat sig, fört bort och i en personbil spärrat in (offret) med uppsåt att skada honom till liv eller hälsa."
 

Knivhögg offret i låret

De åtalas också för misshandel för att ha knuffat offret mot en stolpe, slagit honom i huvudet och på kroppen med flera knytnävsslag, sparkat honom mot kroppen samt knivhuggit honom i ena låret.
– Knivhugget i låret har inte varit ett dödligt hugg eller liknande men det är ett allvarligt hugg, det är tämligen djupt, berättar Yvonne Rudinsson.
Dessutom kunde mannen inte stoppa blodet.
– Han hade mycket små möjligheter att göra något åt det här själv eftersom han i stort sett inte hade så mycket på sig. Han hittade en overall i bagageluckan som han tog på sig så att han inte skulle bli alldeles nerkyld. Men han kunde inte göra något åt såret, förklarar Yvonne Rudinsson.

Offret påstår att kvinnan pushade på mannen att vara våldsam. Men hon säger att det inte var så.
– Det här är fan inte bra, berättar hon för polisen om tankarna när offret knivhöggs i låret.
Hon har erkänt att det var hon som körde bilen. Men hon säger att hon var rädd och att hon inte vågade lägga sig i – och inte heller stanna bilen. Hon gjorde som hon blev tillsagd.
Hon varken nekar eller erkänner brott.

Riskerar fängelse på fyra år

Mannen förnekar brott. Han säger att han bara lämnade hemmet en kort stund den dagen.
– Var utanför när ja kastade ut (offret) och han hamnade i en stolpe. Jag slog honom i lägenheten, säger han bara i förhör.
Han säger också att han inte åkt bil med någon den dagen.
Rättegången kommer att hållas i mitten av mars.
– Om de döms för människorov så är lägsta straffet fyra års fängelse ungefär. Sedan finns det ju olika graderingar på människorov men som jag ser så ska de dömas till människorov till lägst fyra år, säger Yvonne Rudinsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.