Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Polisen misstänker: Flicka motivet till knivmord

Mannen i övre tonåren knivhöggs till döds av sin vän. Kort efter mordet återvände den misstänkte mördaren till brottsplatsen och han kunde gripas av polisen. I förhör berättar flera om mannens kontrollbehov: – "Ser jag någon kille röra (exflickvännen) och det är någon från Motala ska jag döda honom", berättar vittnen att han sagt. Nu ställs mannen inför rätta misstänkt för mordet.

I mitten av december larmades polis och ambulans till Stadsparken i centrala Motala. Inringaren berättade att det varit någon form av bråk att någon skadats.
– Vi har en kille här som blivit slagen med kniv, sa en person till SOS-operatören som gav inringaren instruktioner om hur de skulle göra för att försöka stoppa blödningen.
Mannen hade fått ett knivhugg i buken. Ambulansen förde mannen i övre tonåren till sjukhuset men hans liv gick inte att rädda.

LÄS MER: Knivhöggs till döds - nu begravs han

Misstänkt greps på brottsplatsen

Polisen spärrade av brottsplatsen och efter en stund såg en polis hur en man gick under avspärrningsbandet och mot platsen där knivskärningen skett.
– Jag ropar på honom att han ska komma tillbaka. Han vänder sig om och går i riktning mot mig och sträcker upp händerna och jag ser att han har en kniv i handen. Han säger att " det är jag som har slagit", berättar en polis om händelsen.
Mannen kunde gripas.
I förhör berättade mannen vad som hänt, men han nekar till brott.
– Min inställning var att jag ville inte att det ska gå så långt, sa han till polisen och fortsatte.
– Jag håller på att försvara mig själv. Men jag kanske förhastade mig lite. För att han och hans bror skulle attackera mig, angripa mig. Han attackerade mig utan att jag förstod vad det handlade om.

LÄS MER: Ung man knivhöggs till döds i park

Bråkat om tjej

Åklagaren åtalade mannen för mord och i andra hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. I stämningsansökan framgår det att åklagaren anser att mannen begick gärningen med uppsåt. Och att han inte alls ska ha haft rätt till nödvärn. Flera vittnen har berättat om att offret och gärningsmannen bråkat om en tjej - som den nu åtalade mannen tidigare varit tillsammans med.
De har berättat att mannen ska ha gjort hotfulla uttalanden "om andra mäns kontakt med hans tidigare flickvän", skriver åklagaren i stämningsansökan.
– "Ser jag någon kille röra (exflickvännen) och det är någon från Motala ska jag döda honom", berättar ett vittne att mannen sagt.
Och exflickvännen berättar för polisen att mannen inte lämnade henne i fred.
– Varje kille jag kramade gick han på.
Flickan säger även att hon blivit hotad.
– Han säger också att han ska såra alla killar som rör mig. Att han även ska döda mig om jag bara tittar på andra killar.

"Mina drömmar var inte att bli mördare"

Mannen påstår att han agerat i nödvärn. Men i en rapport skrev rättsläkaren att det "är inget i skadebilden som tyder på att han blivit utsatt för våld", rörande den åtalade mannen.
– Han tog fram kniven men meningen var inte att sticka den i någon. Det var av rädsla, har mannen själv sagt och fortsatte.
– Jag ville visa den för att de skulle backa.
Han vet inte varför han tog med sig kniven - det bara blev så, säger han:
– Mina drömmar var inte att bli mördare. Jag skulle inte döda min vän.
Han påstår också att han inte hotat exflickvännen:
– Jag har aldrig lyft handen på henne eller annan tjej. Jag tog aldrig tag i henne. Minns det inte, har han sagt.
– (Hon) var mycket värd i mina ögon.
På onsdagen startade rättegången mot mannen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.