Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Polisen: Madsens ubåt sänktes medvetet

Ubåten som försvunna Kim Wall, 30, senast sågs till på sänktes medvetet. Det konstaterar den danska polisen efter att ubåten undersökts med hjälp av ubåtsexperter. Samtidigt meddelar Köpenhamnspolisen att man vill få hjälp från Sverige för att söka efter den försvunna kvinnan på svenskt vatten. – Den svenska polismyndigheten har kontaktats, men vi har ännu inte fått någon formell begäran, säger Fredrik Bratt vid polisen i region Syd.

Sökandet efter den försvunna svenska frilansjournalisten Kim Wall fortsätter. I lördags bärgades ubåtsägaren Peter Madsens ubåt U3C Nautilus från Kögebukten söder om Köpenhamn. 

"En avsiktlig handling" 

Under söndagen inleddes en teknisk undersökning av ubåten och efter att polisen tagit hjälp av ubåtsexperter, från bland annat det danska försvaret, fastslår man nu att ubåten sänktes medvetet. 

"Undersökningarna bekräftar att ubåten sjönk till följd av en avsiktlig handling" skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande. 

Samtidigt meddelar den danska polisen att sökandet efter Kim Wall fortsätter. Polisen uppger att man med hjälp av flygplan från det danska försvaret söker av havsområden i Öresund. Köpenhamnspolisen uppger också att man för en dialog med den svenska polismyndigheten om att få hjälp med att söka efter Kim Wall på svenskt vatten. Anledning till att man vill söka på svenskt vatten bygger enligt polisen på information om hur strömmarna har gått i Öresundsområdet och Kögebukten sedan i torsdags då Peter Madsen och Kim Wall åkte ut  i Madsens hemmabyggda ubåt vid 19.30-tiden från Refshaleøen söder om Köpenhamn. Wall fanns då ombord för att skriva en artikel om Madsen. 

Fredrik Bratt är pressinformatör vid polisen i region Syd. Han meddelar att polisen i regionen ännu inte har börjat söka efter Kim Wall. 

– Jag vet att den danska polisen har varit i kontakt med den svenska polismyndigheten. Men det har inte gjorts någon formell begäran om att få hjälp än från Danmark. En begäran skulle både kunna handla om att någon svensk myndighet hjälper till i sökandet till att den danska polisen ställer ett önskemål om att själva få söka på svenskt vatten, säger Fredrik Bratt. 

Han uppger fortsatt att polisen i region Syd inte har några egna resurser till att hjälpa till i sökandet efter en saknad person i vatten. 

– Vilken hjälp eller vilken myndigheten som kan hjälpa till avgörs av vilken typ av önskemål Danmark har. Vi har ingen sjöpolis stationerad i region Syd utan är beroende av till exempel kustbevakningen när det gäller sök i vatten, säger Fredrik Bratt till GP vid 18-tiden på måndagen. 

Kan ha försvunnit utomlands 

Samtidigt som polisen i Danmark söker Kim Wall i havet utesluter man inte att hon kan ha försvunnit och befinner sig i livet på land. 

– Är hon på land är det enorma områden för oss att söka av. Är hon i livet kan hon vara var som helst i till exempel Tyskland, Sverige eller i Danmark med tanke på att det senaste vi har hört och sett av henne är från i torsdags kväll, berättade Hans Brex, vaktchef vid polisen i Köpenhamn för GP under den tidiga söndagseftermiddagen. 

Kartlägger ubåtens framfart 

För att veta var man ska söka i havet efter Kim Wall uppger Köpenhamnspolisen att man fortsätter att försöka kartlägga hur ubåten UC3 Nautlius rörde sig mellan torsdagskvällen och fram till att den förliste vid 11-tiden i fredags förmiddag.

Polisen skriver att uppgifter från vittnen på ett handelsfartyg bekräftar att ubåten syntes till under torsdagskvällen i farleden i södra Öresund mellan Danmark och Sverige. Uppgifterna nådde polisen efter att besättningen på handelsfartyget berättade om sina iakttagelser för Aftonbladet. Enligt vittnena ska ubåten ha varit nära att kollidera med deras fartyg runt midnatt timmarna innan Kim Wall anmäldes försvunnen .

Polisen uppger att man med hjälp av personal från andra fartyg som har befunnit sig i området under den natten nu försöker samla in fler iakttagelser av ubåten. Man efterfrågar även uppgifter från alla som kan ha sett ubåten i området mellan framför allt klockan 21.30 och fram till midnatt under natten mot fredagen. 

I Köpenhamnspolisens pressmeddelande uppger myndigheten också att man är intresserad av att komma i kontakt med människor som tidigare har åkt med Madsen i hans ubåt. Under utredningens gång har det kommit fram uppgifter om att Madsen vid flera tillfällen bjudit med sig människor på båten. 

"Polisen vill prata med alla som har åkt med i ubåten med Peter Madsen för att ta reda på var de här turerna har gått och hur de gick till", uppger Köpenhamnspolisen. 

Madsen accepterar häktningsbeslut 

LÄS OCKSÅ: Madsen accepterar häktningsbeslutet

Polisen skriver också att man under den tekniska undersökningen av ubåten har beslagtagit en betydande mängd elektronisk utrustning från ubåten som har skickats för analys för att utredningen ska kunna kartlägga hur ubåten har rört sig under specifika tidpunkter. Undersökningar som polisen räknar med kommer att ta "en tid" innan man får svar på. 

Ubåtsägaren Peter Madsen anhölls misstänkt för att ligga bakom Kim Walls försvinnande efter att han räddades i land i fredags. Under lördagen häktades den 47-årige uppfinnaren misstänkt för vållande till annans död. 

Madsen har enligt polisen lämnat olika versioner om vad som hände efter att han och Kim Wall lämnade Köpenhamn i hans ubåt vid 19.30-tiden under torsdagskvällen. I en första version uppgav han att han lämnande av den svenska journalisten vid samma plats som de utgick med ubåten från vid 22.30-tiden på torsdagskvällen. 

Hur den versionen skiljer sig mot vad han senare har sagt har polisen inte velat kommentera. 

Under lördagens häktningsförhandling uppgav Madsen att han gärna ville lämna en officiell förklaring till vad som har hänt. Efter att Madsen haft ett möte med sin försvarsadvokat Betina Hald under söndagen uppgav advokaten för danska TV2 under måndagen att de har kommit fram till att Madsen i nuläget inte vill lämna några kommentarer om händelsen - mer än att Madsen fortsatt förnekar brott. Hald uppger också att Madsen inte tänker att överklaga lördagens häktningsbeslut. Ett beslut som innebär att han kommer att sitta häktad fram tills minst den 5 september om inte nya omständigheter kommer fram som gör att beslutet kan komma att omprövas. 

Internationellt efterlyst 

Kim Wall är sedan i fredags anmäld försvunnen av den svenska polisen. Under måndagen gick polisen ut med en internationell efterlysning av den svenska kvinnan. 

– Hon är anmäld som saknad person sedan i fredags. Nu har det gått så många dagar så att vi också har gått ut med en internationell efterlysning. Jag vet inte exakt vilka länder det gäller, det är inte så att man letar aktivt efter henne där, men skulle någon till exempel använda hennes pass görs det en markering i systemen i de här länderna, säger Anna Göransson vid polisen i region Syd. 

LÄS OCKSÅ: Rättsexperten: "Nekar han blir det väldigt svårt"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.