Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Villainbrotten ökar över tid. Arkivbild.

Polisen löser knappt några villainbrott

Antalet villainbrott har de senaste 20 åren ökat markant – men de flesta klaras aldrig upp. I snitt löser polisen bara drygt fyra procent av inbrotten i villor och radhus.

De anmälda inbrotten i småhus har ökat med över 50 procent jämfört med 1996, enligt en rapport från Villaägarna. Förra året polisanmäldes nästan 14 000 inbrott i småhus (villor, radhus och kedjehus för permanentboende) runt om i landet. Risken för att drabbas varierar samtidigt kraftigt mellan kommunerna.

- Det här är förskräckligt. Ett villainbrott är en integritetskränkning och riktigt, riktigt jobbigt för den som drabbas, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund, om den långsiktiga ökningen.

Ser man bara till perioden 2015–2016 minskar de anmälda inbrotten med nästan sex procent, men enligt polisen är det för tidigt att tala om ett trendbrott.

Utländska ligor

Utländska ligor förklarar en stor del av ökningen, enligt polisens specialist på bostadsinbrott.

- Det är ett fenomen som eskalerat sedan 1990-talet. I dag står internationella ligor för mer än hälften av bostadsinbrotten i Sverige, säger Göran Landvall, kommissarie på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Men de allra flesta villainbrott klaras aldrig upp – nästan 96 procent förblir olösta, enligt statistik från Brå.

Göran Landvall är kritisk till de låga siffrorna, men tycker samtidigt att polisens arbete mot bostadsinbrott bedrivs med styrka.

- I vårt polisarbete i vardagen har vi utvecklat ett antal metoder för att höja lägstanivån, och därmed kunna nå fram till bättre resultat. Redan i höst inför vi nya operativa insatser. Jag är optimist och tror att det kommer att påverka, säger Landvall.

Synliga poliser

Bland annat rör det sig om kontroller i trafiken och i bostadsområden i syfte att identifiera personer som begår stölder.

Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa, framhåller det förebyggande arbetet för att få ner antalet bostadsinbrott.

- Den intressanta frågan är hur man ser till att så få inbrott som möjligt begås. Vi ser att grannsamverkan, där grannar är aktiva, syns och frågar okända vad de gör i området, är effektivt. Där är polisen också oerhört viktig, att de är synliga ute på gator och torg. Synligheten gör att både inbrott och annan vardagsbrottslighet ute i våra bostadsområden minskar, säger han.