Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Polisen lägger ned alla anmälningar efter #nödvärn

Samtliga förundersökningar som inleddes i samband med metoo-uppropet #nödvärn läggs nu ner, enligt uppgifter från polisens hemsida. Anledningen ska vara att det inte finns tillräckliga uppgifter i fallen.

I december 2017 överlämnades totalt 214 berättelser från kvinnliga polisanställda till den dåvarande rikspolischefen Dan Eliasson. Ärendena landade då hos avdelningen för särskilda utredningar.

I 60 av fallen inleddes förundersökning och enligt polisen tillsattes stora resurser där flera åklagare jobbade med att utreda fallen. Anmälningarna ska bland annat ha handlat om sexuellt ofredande, våldtäkt och misshandel. Nu skriver polisen på sin hemsida att samtliga förundersökningar läggs ner.

– Det underlag som ligger till grund för anmälningarna från #nödvärn innehåller endast anonymiserade berättelser som saknar identitet på brottsoffer, misstänkta och vittnen. Det finns heller ingen eller bara vagt angivna brottsplatser vilket inneburit att det har varit svårt att utreda anmälningarna, säger Ebba Sverne Arvill, chef för SU.

Polisen uppger att de har försökt komma i kontakt med målsäganden och vittnen för att få in fler uppgifter i fallen. Detta har gjorts genom ett inlägg på Intrapolis som är polisens interna informationskanal. Då polisen bedömer de nya uppgifter som inkommit till följd av inlägget som knapphändiga läggs nu samtliga fall ner.

– Om ny information kring något av de nedlagda ärendena skulle inkomma så kan ärendet komma att återupptas, säger Ebba Sverne Arvill.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.