Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Polisen: Läget är "akut" i vissa stadsdelar

Polisen utökar antalet bostadsområden som klassas som "särskilt utsatta" från 15 till 23. I de områdena bedömer polisen att situationen är akut.

Den nya rapporten om utsatta områden presenterades vid en pressträff i Göteborg. Totalt klassar nu polisen 61 bostadsområden som utsatta. I de områdena verkar omkring 5 000 kriminella uppdelade på 200 kriminella nätverk, enligt polisen.

– Vi bedömer inte att läget generellt försämrats, utan vi upplever att vi har bättre koll på områdena. Vi har förbättrat våra kunskaper och vet vad vi ska titta efter, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

– Men i några fall bedömer vi faktiskt också att läget har försämrats jämfört med tidigare.

LÄS OCKSÅ: Ygeman: Inga no-go-zoner
 

23 "särskilt utsatta" områden

Av de 61 områdena klassas 23 som "särskilt utsatta". Det innebär, enligt polisens definition, att de kriminella strukturerna är så påtagliga att det finns en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Under ytan rör sig ett parallellsamhälle med alternativ rättsskipning och med svagt förtroende för samhällets grundläggande institutioner.

– När vi bedömer ett område som särskilt utsatt anser vi att läget är akut, säger Linda Staaf.

Den omfattande handeln med narkotika är det som är mest problematiskt och som också ofta är grundorsaken till gängkonflikter.

– Den som inte gjort rätt för sig utsätts för påtryckningar. Man strävar efter att bevaka sitt revir och bygga upp ett våldskapital, säger Linda Staaf.
 

"Nu skjuter man för att döda"

Tröskeln för att använda våld är lägre än tidigare.

– Tidigare sköt man i benet för att skrämmas, nu skjuter man i huvudet för att döda, säger Linda Staaf.

De särskilt utsatta områdena brottas även med extremism.

Linda Staff uppger att den alternativa samhällsordningen har byggts upp under decennier och att de nu utmanar det demokratiska systemet och rättsskipningen.

Hon nämner också att trångboddheten är utbredd och att det pågår en handel med hyreskontrakt som kan innebära att flera familjer bor i samma lägenhet. En effekt är att ungdomar har den offentliga miljön som sitt vardagsrum, eftersom det är ont om plats hemma. Därmed ökar risken att de påverkas av kriminella.

Polisen ska nu ta fram handlingsplaner för de utsatta områden så att resurser dit prioriteras. Handlingsplanerna ska vara på tre år. Polisen nationella operativa avdelning ska löpande följa upp dem, enligt rikspolischef Dan Eliasson.
 

Inte bara polisen som måste kraftsamla

Han betonar dock att det inte bara är polisen som behöver kraftsamla, utan också övriga samhället.

– Andra samhällsaktörer, hjälp oss, hjälp oss, säger han.

De särskilt utsatta områdena finns framför allt i de tre storstäderna, men även i Uppsala, Örebro, Växjö, Borås, Linköping och Landskrona.

Eliasson förnekar att polisen velat mörka rapportens resultat att de särskilt utsatta områdena blivit fler.

– Vi har gjort förstärkningar i de här områdena. Vi har fördjupat samarbetet och försöker uppmuntra till utökat samarbete med kommunerna, frivilligorganisationer, föräldrar på stan och religiösa samfund exempelvis, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.