Polisen klassar inte längre pandemin som särskild händelse

Nu avvecklar polisen sin särskilda organisation som blev till i samband med coronapandemin. Polismyndigheten menar att behovet av att organisera sig i en så kallad särskild händelse inte längre finns.

ANNONS
|

Pandemin räknas inte längre som en särskild händelse hos polisen, rapporterar Sveriges Radio.

Den särskilda organisation hos polismyndigheten som arbetat med händelser kopplade till pandemin bedöms inte längre behövas.

Organisationen startades den 13 mars 2020 och har hanterat allt i från gränskontroller och demonstrationer. Den har kostat runt 90 miljoner kronor totalt.

Den totala summan är ännu inte klar. Till ekot säger kommenderingschef Per Engström, att utmaningen varit osäkerheten kring hur hårt pandemin skulle slå mot den egna organisationen.

– Hur stora sjuktal skulle polisen dras med, vilka områden skulle vi behöva hårdprioritera, säger Per Engström till ekot.

ANNONS

Enligt ekot ska polisen ändå ha klarat sig bra vad gäller sjuktalen inom organisationen. Däremot möttes de av andra utmaningar såsom hantering av stora demonstrationer mitt i en pandemi.

– Vi har gjort en konsekvensanalys och de indikatorerna pekade på grönt. Då fanns det ingen anledning att fortsätta med den nationella särskilda händelsen, säger kommenderingschef Per Engström till Ekot.

ANNONS