Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen: ”Inget annat än fruktansvärt”

Två personer har dött efter ett grovt våldsbrott på en gymnasieskola i Malmö. En 18-årig elev är gripen och på platsen berättar polisens presstalesperson Nils Norling om händelsen.

– En skola ska vara en trygg plats för barn och ungdomar. Ingen ska förvänta sig att utsättas för våld på en skola. Det här är fruktansvärt, inget annat än fruktansvärt, säger han.

Vid 19.30-tiden på måndagskvällen höll polisen en kort pressträff utanför Malmö latinskola. Vid tillfället hade polisen uppgifterna om att två personer skadades vid ett misstänkt grovt våldsbrott tidigare på eftermiddagen. Sent på måndagskvällen kom informationen om att de två skadade var döda.

Presstalespersonen Nils Norling informerade om att en person var gripen och att skolan efter det betraktades som en säker plats. En sökinsats hade då just avslutats, där alla lokaler i hela skolan letats igenom.

– Det innebär att man har letat efter någon ytterligare möjlig gärningsperson, samt att man letat efter möjliga farliga föremål. Platsen är säker, det finns inget farligt kvar på platsen, säger han.

Han bekräftade att det fortfarande finns flera elever kvar inne på skolan.

– De som finns kvar på platsen mår bra och är utom fara. Det som väntar för dem är en del förhör. Vi har ännu inte helt klara över vad som skett och de personer som är kvar på skolan är väldigt viktiga för att ta reda på detta, säger Nils Norling.

Han kunde inte gå in på detaljer kring gripandet eller den gripnes eventuella skador.

– Jag har inte fått någon information om att han har behövt någon vård efter det här. Jag kan också säga att vi inte har några rapporter om att det förekommit någon skottlossning på platsen.

Polisens insatsstyrka på plats inne i gymnasieskolan i Malmö på måndagskvällen. Bild: Johan Nilsson/TT
Polisens insatsstyrka på plats inne i gymnasieskolan i Malmö på måndagskvällen. Bild: Johan Nilsson/TT

”Måste i det här läget prata med dem”

På frågan om varför elever hålls kvar inne på skolan och inte får komma hem beklagade Nils Norling att de hålls kvar, men att det krävs för att reda ut vad som hänt.

– Vi måste i det här läget prata med dem. Vi har en mycket allvarlig händelse som har inträffat på skolan, två personer har förts till sjukhus. Vi måste så snabbt som möjligt skapa oss en bild av vad som skett på platsen och vem som gjort vad.

Ingen mer ska vara skadad fysiskt.

– Men det är klart att man inte mår bra om man har tvingats bevittna våld.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.