Minnesplatsen efter mordet på Einar i Hammarby sjöstad.
Minnesplatsen efter mordet på Einar i Hammarby sjöstad. Bild: Nils Petter Nilsson

Polisen har fått en tydlig bild efter mordet på Einár

En månad har gått sedan den 19-årige rapstjärnan Nils ”Einár” Grönberg sköts till döds. Hittills har ungefär 300 förhör hållits och polisens utredning har fått en tydlig riktning.

ANNONS
LocationStockholm||

Vid 22.50-tiden torsdagen den 21 oktober blev Nils Grönberg, känd under artistnamnet ”Einár”, kallblodigt mördad i Hammarby sjöstad söder om Stockholm. Strax efteråt ska två misstänkta gärningspersoner setts fly platsen.

En månad har gått sedan dödsskjutningen och både polisen och åklagaren har varit relativt fåordiga om utredningen. Däremot har flera obekräftade uppgifter om mordet lyfts fram i medier. Enligt Aftonbladets källor undersöker polisen bland annat om Einár eventuellt kan ha blivit förrådd av någon i hans närhet.

LÄS MER:Tårar och sorg i Hammarby sjöstad efter Einárs död

Ingen misstänkt gripen

När GP når åklagaren Marina Chirakova är det fortsatt samma tysthet kring fallet. Hon vill inte gå in på några detaljer kring utredningen.

ANNONS

Däremot sade hon nyligen till Ekot att ytterligare en person misstänks ha utsatts för brott samma kväll som rapparen sköts till döds.

– Det finns ingen frihetsberövad, mer än så tänker jag inte berätta, säger Marina Chirakova till GP.

Även från polisens håll är locket delvis på. Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen, säger till GP att utredningen har fått en tydlig riktning, men hon vill inte gå in på några detaljer.

Mer om fallet

Den 19-åriga rapparen Nils Grönberg hade sällskap av två andra personer kvällen när han blev beskjuten, men de klarade sig utan skador. Einár har tidigare både dömts och utsatts för brott, bland annat en kidnappning våren 2020.

Den person som åklagaren misstänker ha utsatts för brott samma kväll som mordet på Einár var på brottsplatsen när skottlossningen pågick. Rubriceringen i det fallet är mordförsök. Några fler detaljer vill åklagaren inte ge.

Einár var en framgångsrik musiker och hade flera miljoner strömningar på Spotify. Han levde samtidigt under hot och umgicks med personer kopplade till kriminella nätverk.

Över 300 förhör har hållits

Hittills har ungefär 300 förhör hållits.

– Den pågående utredningen och förhören har gett utredarna en god information om vad som har hänt före och under brottstillfället, säger Towe Hägg.

LÄS MER:Polisen söker fortfarande tips om mordet på Einár

Än så länge är det omöjligt att veta om fallet blir uppklarat. Men överlag är den här typen av brott svårlösta, berättar kriminalkommissarien Fredrik Gårdare, som under många år lett polisinsatser inom gängmiljön.

– Det är ofta väldigt svårt och kräver mycket tid, hög kompetens och en uthållighet. Envishet är också en viktig framgångsfaktor för att komma hela vägen i mål vad gäller mordutredningar i den kriminella miljön.

Och där finns det ett stort problem i dag, anser Fredrik Gårdare.

– Vi har inte tillräckligt med duktiga och erfarna utredare som kan lösa den här typen av fall som oftast är väldigt komplicerade. Tiden räcker inte heller till för att det alltid är nya skjutningar som tar upp tid från redan pågående utredningar.

ANNONS
Kriminalkommissarien Fredrik Gårdare.
Kriminalkommissarien Fredrik Gårdare. Bild: Anna Tärnhuvud

Många gängmord förblir olösta

Det leder i sin tur, anser Fredrik Gårdare, till att allt fler mord inom gängmiljön förblir olösta.

– Om vi går tillbaka till 90-talet låg antalet uppklarade mord på 80 procent. Nu är vi nere på 14 procent i Stockholm, enligt de senaste uppgifterna, säger han.

Men även tystnadskulturen försvårar utredningsarbetet.

– Det är en norm att inte prata med polisen eller domstolen. De är dessutom livrädda för den hotbild som kan uppstå, som i sin tur kan leda till att man blir dödad, säger han och fortsätter:

– Det kan finnas en del som vill prata, men som ändå inte gör det. Detta trots att de skulle tjäna på det och komma lindrigare undan.

Minnesplatsen efter mordet på Einar i Hammarby sjöstad.
Mordet på Nils Grönberg har väckt mycket känslor bland vänner, familj och fans. Här är minnesplatsen i Hammarby sjöstad, som ligger i närheten av där rapparen sköts till döds. Bild: Nils Petter Nilsson

Risk att fler vågar tar till vapen

De ouppklarade fallen leder även till en risk att skjutvåldet ökar, tror Fredrik Gårdare.

– Gärningsmännen som kommer undan får ett större självförtroende för att man klarat sig och risken finns att de tar till vapen igen. Samtidigt som det blir enklare för den som inte har skjutit någon än att ta det klivet.

Hur stor är sannolikheten att mordet på Einár blir löst?

– Jag vill inte säga något om det enskilda fallet. Men det är illa att vi är i ett läge med så många skottlossningar och mord. Vi måste stoppa den här utvecklingen och agera innan vi hamnar här, säger Fredrik Gårdare.

ANNONS

Där anser kriminalkommissarien att det måste satsas mer på insatser inom skola och socialtjänst. Men även se till så att det finns bra fritidsaktiviteter och goda vuxna förebilder.

– Polisen är en viktig pusselbit. Men vi kommer in senare i kedjan. Därför är det viktigt att andra aktörer i samhället kliver in och gör sin del. Gör vi det samtidigt och koordinerat så tror jag att vi kan få den här negativa utvecklingen att vända.

Bild från brottsplatsen dagen efter Nils ”Einár” Grönberg sköts till döds. Här håller polisens tekniker på att avsluta sitt arbete.
Bild från brottsplatsen dagen efter Nils ”Einár” Grönberg sköts till döds. Här håller polisens tekniker på att avsluta sitt arbete. Bild: Anna Tärnhuvud

LÄS MER:Ytterligare en person utsattes för mordförsök när Einár mördades

LÄS MER:Sverigedemokraterna vill stoppa gangsterrap i radion

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS