Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens planerar att demonstrera i Ludvika och Kungälv på första maj. Här en bild från NMR:s förstamajtåg i Ludvika 2018.

Polisen godkänner nazistiska förstamajtåg

Polisen kommer att ge den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillstånd att demonstrera på första maj. NMR arrangerar förstamajtåg i Ludvika och Kungälv, två orter som organisationen ser som starka fästen, trots att de bara fick hundratalet röster där i kommunvalet.

I Kungälv och Ludvika har den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen ofta ansträngt sig för att visa musklerna och inför årets förstamajfirande har nazisterna ansökt om tillstånd för demonstrationer på de två orterna.

Polisen kommer att godkänna NMR:s ansökningar, under förutsättning att organisationen accepterar de begränsningar i tid och plats som anses nödvändiga för att trafiken ska flyta och ordningen kunna upprätthållas.

I Kungälv har polisen exempelvis ändrat samlingsplats och kortat färdvägen.

- Vi behöver både bevakning för angrepp mot demonstrationen och utbrott från demonstrationen, och då behöver vi anpassa den. Vi tycker utifrån ordnings- och säkerhetsaspekten att den långa färdväg de har ökar risken så oerhört för de här angreppen och möjligheten för oss att kontrollera dem, att vi behöver korta färdvägen, säger polisens kommenderingschef Erik Nord.

Överklagar inte

Kungälvs kommun försökte i höstas sätta stopp för NMR:s demonstrationer på orten genom att överklaga polisens tillstånd. Eftersom kommunen då fick nej i varje instans är det inte aktuellt att upprepa proceduren.

- Vi hoppas i stället att riksdagen tar tag i detta, att politikerna ser över den här lagstiftningen. Jag tänker inte belasta rättsväsendet och använda skattebetalarnas pengar för att överklaga, för vi gjorde det hela vägen förra gången, säger Haleh Lindqvist, kommundirektör i Kungälv.

Frågan om NMR:s rätt att demonstrera har ofta lett till debatt. Bakgrunden till att partiet ges tillstånd finns i det starka skydd av mötes- och yttrandefrihet som är inskrivet i den svenska grundlagen.

- För att kunna neka tillstånd om allmän sammankomst, eller upplösa en allmän sammankomst, så ska det uppstå svårare oordning. Men det måste vara den allmänna sammankomsten som ger upphov till oordningen, det räcker inte med till exempel motdemonstrationer, säger Stefan Hector, chef för den operativa enheten på polisens nationella operativa avdelning.

Större insatser

Det går heller inte att neka en organisation rätten att demonstrera med hänvisning till att tidigare sammankomster har varit stökiga eller att brott har begåtts i samband med dem.

Hur stora de nazistiska förstamajtågen kommer att bli i Ludvika och Kungälv kan Stefan Hector inte svara på, men polisen tar höjd för större insatser på de båda orterna.

Polisen håller noga uppsikt på NMR och de personer som sympatiserar med organisationen. Inför valet satsade NMR på att ta platser i kommunfullmäktige i just Ludvika och Kungälv, men partiet lockade få. I Ludvika var det 215 personer som röstade på NMR och i Kungälv ännu färre – bara 103 personer.

- Det finns i NMR en parlamentarisk gren och en militant gren. När de inte fick så stora framgångar i valet 2018 så har vi frågat oss hur det påverkar NMR och om de går mot det mer militanta. Vi har hittills inte sett någon förskjutning åt det hållet, men det skulle kunna komma, säger Stefan Hector.