Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Polisen Daniel: "Det är nästan overkligt med all värme man får"

Daniel Hjerpe är en av ett 30-tal poliser från Västsverige som hjälper till i Stockholm efter terrordådet. – Det är nästan overkligt med all den värme och uppskattning man får som polis nu.

Vi står utanför ledningsbilen i närheten av de blomsterhöljda bilarna utanför Åhléns vid Sergels torg. En ung kille på cykel stannar till, klappar Daniel Hjerpe på armen och säger ’Vilket fantastiskt jobb ni gjort’.

Han är en av tre göteborgare i gruppen från väst. De övriga kommer från Halland, Skövde, Fyrbodal och Alingsås. Medlemmarna fick frågan på söndagseftermiddagen, sent på kvällen var de på plats och klockan sex på måndagsmorgonen var de i tjänst.

– Vi åker inte på larm utan arbetar trygghetsskapande. Vi har stöttat vid manifestationen på Stadshuset klockan 12 och vid manifestationer på Sergels torg och på Medborgarplatsen. Däremellan har vi patrullerat två och två. Förutom att vi är synliga för att folk ska känna sig trygga, ska vi snabbt kunna komma till platsen där det eventuellt händer något. 
 

Många visar sin uppskattning

Daniel Hjerpe var för några år sedan chef för områdespoliserna i Bergsjön. Han säger att visst fick han en och annan kram där, men då var det av barn.
– Här kommer det fram folk i alla åldrar och är allt från väldigt rörda till väldigt tacksamma. Jag pratade med en man som var helt tårögd över att vi finns. Sånt är man ju inte van vid. 
 
Hjerpe ser reaktionerna främst som ett tecken på att folk är starkt berörda av det fasansfulla dådet.
– Ingen har uttryckt någon rädsla till mig. Säkert finns det människor som är oroliga men det är ingen som har uttalat det till mig.

Slutade som polis - men återvände 

Daniel Hjerpe har varit polis i snart 15 år. I somras sa han upp sig och började arbeta på ett konsultföretag inom arbetsmiljö, krishantering och säkerhet. Men i februari var han polis igen efter att ha sökt och fått en tjänst i Göteborg som brottsförebyggare.
 
– Jag längtade tillbaka till polisjobbet. Man får se vad som händer men nu hoppas jag att bli kvar.
Det är svårt att tänka sig någon yrkeskår som möter en mera blomsterhöljd kärlek än den som poliser i Stockholm får i dessa dagar.
 
– Det är nyttigt för oss att få känna att vi är uppskattade, konstaterar Daniel Hjerpe. Och Stockholmskollegorna är slitna och behöver återhämta sig. De är väldigt tacksamma att vi kommer, det känns bra.
 
Poliserna från västsverige bor på hotell i Upplands Väsby och stannar i huvudstaden till på torsdag. De har i Stockholm sällskap av ett 70-tal kollegor från andra polisregioner i landet.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.