Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Polisen behöver mer tid för terrordådet i Stockholm

Ingen stämningsansökan har lämnats in gällande Rakhmat Akilov, som erkänt terrordådet på Drottninggatan. Och enligt Robin Simonsson på Åklagarmyndighetens presstjänst kommer åtal dröja. – Det återstår en massa. Analyser, vittnesmål, förhör, utredning av övervakningsmaterial med mera, säger han.

– Åklagaren har begärt förlängning av åtalstiden och vi vet inte när åtal kommer väckas, säger Robin Simonsson.

Det var den 7 april som larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns kom. I dådet dödades fem människor.

Den misstänkte gärningsmannen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet och häktades fyra dagar senare vid Stockholms tingsrätt misstänkt för terroristbrott. Vid häktningsförhandlingen erkände han sig skyldig via sin advokat.

LÄS MER: Akilov aggressiv i häktet – fyra vakter krävs

"Det kommer dröja"

Men än finns mycket kvar att utreda, uppger man nu på Åklagarmyndigheten. Drygt 1700 förhör har genomförts och fler återstår för att klarlägga förhörspersonernas status som vittne eller målsägande. Omfattande analysarbete pågår också med att jämföra förhörsutsagor med de drygt 100 filmer som finns från bland annat övervakningskameror. 

– Inledningsvis sa åklagaren att det skulle ta ett år att utreda, så det kommer dröja ett tag till, säger Robin Simonsson. 

Det är den fjärde gången som åtalstiden förlängs. Ny dag att senast väcka åtal blir den 31 augusti. Den misstänkte Rakhmat Akilov har genom sin försvarare medgivit fortsatt häktning med restriktioner.

LÄS MER: Polischefen: Riv jihadisternas pass – som i Storbritannien

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.