Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen anmäler sig själv efter att brister uppdagats i hanteringen av pass på Landvetter.

Polisen anmäler sig själv efter passbrister

Efter avslöjandet om allvarliga brister i passhanteringen på Landvetter inleds en granskning. – Jag har själv skrivit en anmälan där jag själv anmäler polismyndigheten. För jag tycker att det här ska utredas, säger polischefen Stefan Kristiansson.

Informationen kom till Kristianssons kännedom på måndagen och han upprättade en anmälan under tisdagen. Som chef för gränspolisen i polisregion Väst har han det övergripande ansvaret för passhanteringen på Landvetter.

Min personliga uppfattning är att det här inte förekommer. Men den mänskliga faktorn kan fela, och jag tycker att det här är så pass allvarligt att det är min skyldighet att upprätta en anmälan, säger han.

LÄS OCKSÅ: Allvarliga fel i passhanteringen på Landvetter
 

Fristående avdelning

Utredningen kommer att bedrivas av polisens fristående avdelning för särskilda utredningar där en åklagare får ta beslut om förundersökning ska inledas eller inte.

TT har pratat med två källor med insyn och tagit del av flera ansökningar där provisoriska pass godkänts utan giltig legitimation, där barn fått pass med endast en vårdnadshavares underskrift, och där giltiga ordinarie pass inte återkallats. Enligt källorna ska gränspolisen inte heller kontrollera misstänkta brottslingar korrekt innan de får tillfälliga pass.
 

"Inte acceptabelt"

Mer än 6 000 tillfälliga pass utfärdas varje år på Landvetter, men om bara en av ansökningarna blir fel så är det inte acceptabelt, säger Kristiansson. Han "blir tagen på sängen" när uppgifterna presenteras för honom.

Jag är jätteförvånad. Det är bra att det kommer till min kännedom.

Han välkomnar den interna granskningen.

Har det begåtts fel ska det åtgärdas och ha sin gång. Sedan får jag verkligen hoppas att det inte begås fel igen. Jag kommer att borga för att vi tar upp det här på agendan dagligen nu.