Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler poliser kommer att synas på allmänna platser i Sverige över påskhelgen. Arkivbild.

Polisen ökar bemanningen i påsk

På grund av terrordådet på Drottninggatan höjer polisen bemanningen i hela landet över påskhelgen.

I samband med påskhelgen kommer det finnas fler poliser på allmänna platser och på ställen där människor samlas än vanligt. Samtliga polisregioner i hela landet har fått i uppdrag av polisledningen att förtäta närvaron.

- Var den extra bemanningen sätts in är upp till varje region att avgöra. Det kan vara där det finns planerade evenemang, eller bara på platser där många människor rör sig, säger polisens nationella kommenderingschef Jonas Hysing.

Ny organisation

Den förstärkta närvaron är en direkt följd av terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, och kommer minst fortsätta över måndagen.

- Det här är en säkerhetshöjande insats i första hand. Den behövs så länge vi inte kan utesluta att det inte finns medhjälpare eller medgärningsmän till dådet. I andra hand är den trygghetsskapande, det är viktigt att vi är ute bland människor, säger Jonas Hysing.

Polisen har nu skapat en särskild så kallad PUG-organisation som ansvarar för utredningen. Organisationen innefattar personal från nationella operativa avdelningen (Noa) och polisregion Stockholm, och leds av ett befäl från Noa.

Sju skadade

Jonas Hysing är förtegen kring hur utredningen fortgår. Han vill inte heller kommentera TT:s uppgifter från onsdagen om att den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov ska ha radikaliserats i Turkiet.

- Vi vill inte riskera att uppgifter som skulle kunna vara stark bevisning förlorar i bevisvärde genom att det blir allmänt känt, säger han.

Läget för de skadade är fortfarande oförändrat sedan tisdagen, uppger Stockholms läns landsting. Två allvarligt skadade personer vårdas på intensivvårdsavdelning, medan fem är kvar på sjukhus med lindriga skador.