Polischefen i Göteborg: "Vi kallar in alla vi har"

Dubbla kommenderingar belastar just nu polisen i region Väst. Dels en som omfattar det allmänna säkerhetsläget, dels insatsen kring socialdemokraternas kongress. - Vi kallar in alla vi har, säger polischef Erik Nord.

ANNONS
|

Polisen i Västra Götaland inrättade snabbt en stab och inledde en så kallad särskild händelse, med anledning av det misstänkta terrorbrottet i Stockholm.

Redan klockan 15.15 hade polisledningen i Göteborg satt sig i möte, efter att ha fått rapporterna från Stockholm.

Niclas Hallgren, chef för den regionala operativa enheten, leder arbetet med förhöjd polisiär närvaro.

Trygghetsskapande åtgärder

Erik Nord, chef för Storgöteborg, ansvarar för det socialdemokratiska partiets kongress i Svenska Mässan vid Korsvägen.

– Vårt uppdrag efter Stockholmshändelsen är främst trygghetsskapande, bevakning av publika platser där många människor förväntas röra sig, konstaterar Nord.

Räkna alltså med att under helgen få se fler poliser än vanligt i Östra Nordstan, Brunnsparken, på Drottningtorget, Centralstationen, Götaplatsen, Järntorget och vid större köpcentrum.

ANNONS

Extrafolk beordrades in redan under gårdagens eftermiddag.

– Vi har inne så många som vi förmår. Det blir mycket övertid, förklarar Erik Nord.

Inget hot i väst

Syftet är att möta allmänhetens oro och öka tryggheten och synligheten i det offentliga rummet. Enligt polischefen finns det dock inte känt hot mot någon enda plats i Region Väst:

– Nej, och det är viktigt att poängtera.

Uppmaningen: "Var uppmärksam"

Kommenderingsledningen uppmanar ändå allmänheten att vara uppmärksam och rapportera eventuella misstänkta företeelser.

Har det från arrangörshåll pratats om att ställa in eller förkorta det socialdemokratiska partimötet? – Inte vad jag hört. Men vi kan kanske räkna med ett antal färre ministrar än vad som ursprungligen var planerat.

Hur har du, både som polis och privatperson, tagit emot beskeden om den misstänkta terrorattacken i Stockholm? – Det är inget man förväntat sig, men det ligger ändå inom det tänkbara.

Kryper det närmare Göteborg, tycker du? – Vet inte. Det har ju varit i stora städer det hänt. Och vi har trots allt inga hot här hittills. Göteborgspolisen räknar med att behöva släppa resurser till Stockholm i samband med utredningsarbetet efter gårdagens attentat.

Fortsätter på lördagen

På lördagsförmiddagen hade polisen ett nytt möte med anledning av den särskilda händelsen. Polisens presstalesperson Stefan Gustafsson säger att insatsen fortsätter under lördagen, men poängterar att polisen inte ser något hot mot Västsverige.

ANNONS

– Vi ska fortsätta med en ökad synlighet och närvaro på publika platser. Men i övrigt har ingenting förändrats i vår bedömning för regionen, säger han.

ANNONS