Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Foto: Polisen Västra Skaraborg

Polis ryckte ut till ”stökig fest” – sockerstinna barn på kalas

En fest fick ett oväntat besök av polisen. Men de kom dit för att underhålla festdeltagarna - en grupp sockerstinna åttaåringar.

Under fredagen kallades patrull till en stökig fest i Skaraborg. Det visade sig vara ett åttaårskalas som spårat ur på grund av för högt sockerintag, skrev polisen i Västra Skaraborg på sin facebooksida under lördagen.

Brottsrubricering: "Sockerberusning"

En polispatrull ska ha varit i området när de fick kännedom om att det hölls ett barnkalas i närheten. Men det fanns ingen misstanke om ett brott, syftet med besöket var ett annat.

– De hade vägarna förbi och bestämde sig för att göra ett spontant besök. De ville stanna till och göra en kul grej för barnen, säger Andreas Wegebrand, ställföreträdande polisområdeschef i Skaraborg.

Det blev ett besök som gjorde succé, både hos festdeltagarna och på sociala medier. Polisen la upp en bild från "barnkalaset som spårat ur" på sin facebooksida. Nästan 15 000 personer har gillat inlägget på Facebook och större delen av kommentarerna är positiva och uppskattar polisens försök att förgylla barnkalaset.

Ett förslag i kommentarsfältet är ”Sockerberusning” som brottsrubricering.

– Ja precis, det var väl det som var själva knorren.

Missuppfattat skämt

Men inte alla är glada och nöjda. Andreas Wedebrand är snabb med att påpeka att inlägget är skrivet med glimten i ögat och tänkt som ett skämt. Enligt honom verkar inte alla ha förstått det.

– Det finns alltid risk att det kan tolkas annorlunda, och det har det ju gjort lite i det här fallet. Nu i efterhand kan jag tycka att vi kunde varit tydligare med att det var på skoj.

Olycklig tolkning

Han menar att händelsen fick en olycklig fortsättning i kommentarsfältet som de inte hade förväntat sig när inlägget lades ut. Där har en debatt istället satt igång om hur barn reagerar på socker, inlägget har på måndagsförmiddagen fått nästan 500 kommentarer.

En person skriver att hon inte tycker att det är roligt och att hon är ”chockad av reaktionerna och allvaret i vad vi utsätter våra barn för med allt sockerintag”. En annan skriver att det är en myt att socker gör barn överaktiva.

– Sockerdebatten som har uppstått är inget som vi har initierat eller menade att väcka. Syftet var endast gott, och att glädja barnen, säger Andreas Wedebrand.

Men de flesta verkar som sagt uppskatta polisens initiativ till kalasunderhållning och frågan som alla ställer sig nu är såklart:

Går det att hyra polisen inför framtida barnkalas?

– Nej det var nog mer utav en spontan engångsföreteelse och inget vi planerar att göra till en vana.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.