Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En polisman lät sig bjudas på tårta av en fortkörare som sluppit bli av med körkortet. Nu döms polismannen för mutbrott och riskerar att mista jobbet. Arkivbild.
En polisman lät sig bjudas på tårta av en fortkörare som sluppit bli av med körkortet. Nu döms polismannen för mutbrott och riskerar att mista jobbet. Arkivbild. Bild: Marc Femenia/TT

Polis fick tårta – döms för mutbrott

En polisman i Västra Götaland lät en fortkörare komma undan – och tog emot en tårta som present från fortköraren. Nu döms polismannen till villkorlig dom och löper risk att mista jobbet, skriver Borås Tidning.

Polismannen var instruktör för polisaspiranter vid en fartkontroll med laser förra våren. En bekant till polismannen kom körande i mer än 80 kilometer i timmen på 50-vägen när han stoppades av två aspiranter.

När polismannen såg vem som stoppats, sade han till aspiranterna något i stil med att "släppa det här”.

Bilföraren blev tacksam och ville bjuda polisen på tårta. Han swishade pengar till sin vän polismannen. Dagen efter köpte polismannen en tårta och bjöd aspiranterna. Sedan gick han vidare med tårtan till sina ordinarie kollegor, och sade att tårtan var ett tack från en person som inte blivit av med körkortet.

En chef reagerade och rapporterade händelsen.

Nu döms polismannen till villkorlig dom för tjänstefel och tagande av muta. Om domen står fast blir han också av med jobbet, enligt ett beslut i polisens personalansvarsnämnd.

Den fortkörande bilisten får dagsböter för givande av muta. Han har försvarat sig med att han swishade pengarna som en allmän uppskattning för polisens arbete.